Доповнення до інформаційного повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 11.07.2023 № 14-5

12.06.2024 16:30

щодо Звіту про результати фінансового аудиту проєкту “Додаткове фінансування Проекту “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”, що підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку

Міністерством охорони здоров’я України (далі – МОЗ) повідомлено (листи від 18.04.2024 № 13-04/16486/2-24 і від 24.05.2024 № 13-04/21567/2-24) про реалізацію Плану заходів з виконання рекомендацій Рахункової палати за результатами фінансового аудиту проєкту “Додаткове фінансування Проекту “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”, що підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку”.

За підсумками розгляду інформації та документів, що підтверджують виконання рекомендацій, встановлено: із 22 рекомендацій виконано 17, три ще виконуються.

Так, МОЗ розроблено зміни до положення про облікову політику, які передбачають посилання на посібник із реалізації проєктів Міжнародного банку реконструкції та розвитку (далі – МБРР), синхронізацію операцій бухгалтерського обліку, нетипову кореспонденцію субрахунків за операціями цих проєктів. Розроблено також проєкт наказу про вдосконалення організації та здійснення внутрішнього контролю у системі МОЗ, згідно з яким вносяться зміни до чинної інструкції з організації та здійснення внутрішнього контролю та затвердження переліку ідентифікованих ризиків, які можуть вплинути на виконання закріплених завдань та функцій або на діяльність МОЗ, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління. Крім того, МОЗ, Національною службою здоров’я України спільно з Міністерством фінансів України опрацьовуються питання визначення нового показника матриці, пов’язаного з вибіркою коштів позики, цільове значення якого можна виміряти і верифікувати.

При цьому дві рекомендації, кінцевий термін виконання яких I квартал 2024 року, не виконані:

− забезпечити неухильне дотримання Угоди про позику між Україною та МБРР від 15.05.2020 № 9110-UA при здійсненні операційних видатків;

 забезпечити чітке розмежування обсягів наданих послуг у договорах з консультантами за проєктами для здійснення їх оплати. МОЗ та індивідуальним консультантам дотримуватись умов укладених договорів щодо надання консультаційних послуг (у частині звітування, обліку робочого часу тощо).

Відповідно до статті 36 Закону України “Про Рахункову палату” проводиться моніторинг стану реалізації рекомендацій Рахункової палати.

 

Т. в. о. Секретаря Рахункової палати – керівника апарату
Василь НЕВІДОМИЙ