Доповнення до інформаційного повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 11.07.2023 № 14-6

26.09.2024 17:25

щодо Звіту про результати фінансового аудиту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку за 2022 рік

У межах моніторингу виконання рекомендацій, наданих у рішенні Рахункової палати від 11.07.2023 № 14-6 до Звіту про результати фінансового аудиту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку за 2022 рік, повідомляємо.

На лист-нагадування Рахункової палати Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР, Комісія) на додаток до раніше наданої інформації поінформувала (лист від 17.09.2024 № 29/04/16835) про стан виконання рекомендацій Рахункової палати за результатами контрольного заходу.

За інформацією НКЦПФР, Комісією постійно проводяться заходи з укомплектування кадрами підрозділів внутрішнього контролю, внутрішнього аудиту та бухгалтерської служби, але, враховуючи невисоку неконкурентну заробітну плату, підібрати та призначити кандидатів досить складно. Облік робочого часу працівників Комісії здійснюється відповідно до наказу Керівника апарату НКЦПФР від 30.12.2021 № 258 за затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 05 грудня 2008 р. № 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» Типовою формою № П-5 «Табель обліку використання робочого часу».

Відповідно до наказу НКЦПФР від 22.08.2023 № 61 «Про виведення з експлуатації програмного забезпечення «Електронна система комплексного розкриття інформації емітентами акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу організатора торгівлі» виведено з експлуатації  та списано з балансу без коригування показників фінансової звітності за 2022 рік програмний комплекс «Електронна система комплексного розкриття інформації емітентами акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу організатора торгівлі» (з архівуванням та зберіганням бази даних цієї системи).

З метою посилення контролю за вчасністю подання та правильністю оформлення звітів про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, до 31.12.2024 заплановано здійснити розробку адміністративних регламентів щодо таких робочих процесів: «Обробка первинних документів та складання авансових звітів» та «Обробка первинних документів та складання авансових звітів по відрядженням».

Згідно з наказом НКЦПФР від 26.10.2023 № 92 «Про проведення інвентаризації перед складанням річної фінансової звітності» інвентаризовані об’єкти необоротних активів НКЦПФР, які обліковуються на субрахунку 1013 «Будівлі, споруди та передавальні пристрої» перевірено всю інформацію про показники площі тощо.

Наказами НКЦПФР від 20.12.2023 № 120 «Про затвердження адміністративних регламентів процесів, які здійснюються департаментом бухгалтерського обліку, методології та звітності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» затверджено адміністративні регламенти процесів з обліку операцій з грошовими коштами, від 04.03.2024 № 26 «Про затвердження адміністративних регламентів процесів, які здійснюються департаментом бухгалтерського обліку, методології та звітності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» – адміністративні регламенти процесу «Інвентаризація активів та зобов’язань». На етапі розробки та погодження знаходяться адміністративні регламенти інших процесів, які здійснюються Департаментом бухгалтерського обліку, методології та звітності НКЦПФР.

Комісією повідомлено про неможливість на сьогодні провести комплексну експертну оцінку будівель, які знаходяться на її балансі та частини яких були переоцінені і передані в оренду, з метою переведення цієї нерухомості в інвестиційну, у зв’язку зі значною вартістю послуг з проведення експертної оцінки, обмеженим фінансуванням бюджетних видатків та вимогами ефективного використання бюджетних коштів під час воєнного стану в Україні. У подальшому питання виконання рекомендацій буде розглядатись з урахуванням ефективного використання бюджетних коштів.

Згідно зі статтею 36 Закону України «Про Рахункову палату» стан реалізації рекомендацій Рахункової палати, наданих у рішенні від 11.07.2023 № 14-6, та запланованих Комісією заходів перебуває на контролі.

 

Голова Рахункової палати
Ольга ПІЩАНСЬКА