Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 29.01.2019 № 3-2

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України надіслано Верховній Раді України (лист від 06.03.2019 № 16-738).

Відповідно до статті 39 Закону України „Про Рахункову палату”, Кабінету Міністрів України надіслано відомості про результати аудиту в формі рішення Рахункової палати із пропозиціями щодо вжиття заходів (лист від 06.03.2019 № 16-744).

Згідно із статтями 35 і 36 Закону України „Про Рахункову палату”, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надіслано рішення Рахункової палати та Звіт для розгляду та реагування (лист від 06.03.2019 № 16-745).

Рішення Рахункової палати і Звіт також надіслано розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня, комунальному підприємству з експлуатації і ремонту житлового фонду „Житло-сервіс”, Всеукраїнській спортивній громадській організації „Федерація футболу України”, товариству з обмеженою відповідальністю „ФФУ Продакшн” з рекомендацією вжити заходів реагування з усунення виявлених порушень і недоліків та їх недопущення при виконанні взятих бюджетних зобов’язань з будівництва футбольних полів зі штучним покриттям у регіонах України.

На рішення Рахункової палати надійшло доручення Прем’єр-міністра України від 03.04.2019 № 8480/1/1-19, яким Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерству фінансів України доручено розглянути, вжити необхідних заходів та про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів. У разі потреби прийняття рішень Уряду внести в установленому порядку пропозиції.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України листом від 11.04.2019 № 7/19.1/6075-19 поінформувало Рахункову палату про затвердження до фінансування за рахунок вказаної бюджетної програми протягом двох років 759 проектів, з яких фактично профінансовано 663 проекти.

Станом на 01.03.2019 за рахунок цих коштів було завершено реалізацію близько 300 проектів. Решта проектів реалізується у 2019 році, оскільки, відповідно до вимог Порядку використання коштів, термін реалізації проектів може становити два роки.

Мінрегіон, шляхом офіційного листування, а також у робочому порядку, здійснює постійний контроль та моніторинг виконання розпорядниками коштів нижчого рівня бюджетних зобов'язань за коштами бюджетної програми, з метою ефективного їх використання, вчасного завершення реалізації проектів, недопущення порушення встановлених термінів подання фінансової звітності.

З метою вжиття невідкладних заходів щодо погашення дебіторської заборгованості відповідними розпорядниками коштів нижчого рівня за бюджетною програмою „Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України”, передбаченою у державному бюджеті на 2017 рік, надано відповідне доручення Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. За результатами опрацювання інформації, отриманої від розпорядників коштів нижчого рівня, Міністерство інформуватиме Рахункову палату.

В подальшій роботі Мінрегіоном будуть враховані пропозиції, надані Рахунковою палатою за результатами проведеного аудиту.

Сектором внутрішнього аудиту Мінрегіону заплановано провести внутрішній аудит використання коштів, передбачених за бюджетною програмою на IV квартал 2019 року.

Громадська спілка „Федерація Футболу України” листом від 10.04.2019 № 523-1 повідомила Рахункову палату, що ФФУ як громадська спілка фізкультурно-спортивного спрямування, головною метою якої є розвиток футболу в Україні, здійснює моніторинг розвитку спортивної інфраструктури України. За результатами такого аналізу ФФУ вважає, що бюджетна програма „Будівництво футбольних полів із штучним покриттям у регіонах України” є достатньо ефективною, а її реалізація істотно сприяє популяризації футболу та здорового способу життя серед населення. В рамках реалізації Програми вже побудовано (реконструйовано) більше 300 футбольних майданчиків, ще близько 400 перебувають на стадії будівництва (реконструкції) та будуть завершені в поточному році.

Виконавчим органом Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) (лист від 09.04.2019 № 005-993) повідомлено, що станом на 01.03.2019 одержувачем бюджетних коштів повернуто до бюджетів невикористані кошти у сумі 11,7 млн грн, а саме: до державного бюджету 6,1 млн грн; до місцевого бюджету 5,6 млн гривень.

Разом з тим Київською міською державною адміністрацією доручено розпоряднику бюджетних коштів Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) й одержувачу-замовнику будівництва (реконструкції) футбольних полів зі штучним покриттям комунальному підприємству з експлуатації і ремонту житлового фонду „Житло-сервіс” опрацювати Звіт та усунути недоліки, виявлені під час проведення аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, та зауважено на недопущенні їх в подальшому при виконанні взятих бюджетних зобов'язань.

Виконавчим органом Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) взято на себе зобов’язання щодо здійснення контролю виконання бюджетної програми „Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України” в місті Києві.

Слід зазначити, що на адресу Рахункової палати надійшло 15 повідомлень від розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня про врахування рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами аудиту, та усунення встановлених недоліків.

Відповідно до статті 36 Закону України „Про Рахункову палату” стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

  

Член Рахункової палати 
Ц. Г. Огонь