Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 27.06.2017 № 13-4

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України для надання музичної освіти

На виконання рішення Рахункової палати від 27.06.2017 № 13-4 інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України для надання музичної освіти, надіслано Верховній Раді України (лист від 18.07.2017 № 05-1331).

Рішення Рахункової палати разом зі Звітом для усунення виявлених порушень і недоліків надіслано Міністерству культури України (лист від 18.07.2017 № 05-1333). Відомості про результати аудиту використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України для надання музичної освіти, у формі рішення Рахункової палати надіслано Кабінету Міністрів України (лист від 18.07.2017 № 05-1332).

На рішення Рахункової палати Кабінет Міністрів України доручив Мінкультури та іншим центральним органам виконавчої влади (доручення від 28.07.2017 № 29207/1/1-17) вжити необхідних заходів та повідомити про їх результати Рахункову палату.

Рахункова палата отримала від Міністерства культури України інформацію (листи від 10.08.2017 № 2122/16/14-17 і 04.01.2018 № 26/16/14-18) про виконання рішення Рахункової палати та заходи з усунення навчальними закладами сфери управління Мінкультури порушень і недоліків, виявлених Рахунковою палатою за результатами аудиту (затверджені наказом Мінкультури від 08.08.2017 № 750).

Згідно з листами, Мінкультури вжито низку заходів, зокрема:

− навчання на підготовчих відділеннях музичних академій за рахунок коштів державного бюджету не здійснюється;

 Національною музичною академією України імені П.І. Чайковського докторанта, зарахованого у 2015 році понад обсяги державного замовлення, переведено на контрактну форму навчання;

 Одеською національною музичною академією імені А. В. Нежданової з метою забезпечення належного функціонування в літній період студентського навчально-оздоровчого табору "Романтика" створено комісію з організації функціонування табору;

 Львівською національною музичною академією імені М. В. Лисенка з метою дотримання прав студентів на комфортне проживання та відповідно до санітарних норм у студентському гуртожитку академії дотримуються нормативи житлової площі  не менше 6 кв. м на одну особу.

Крім того, посилено контроль за належним зберіганням бібліотечних фондів, у т. ч. рідкісних і цінних музичних видань, а саме:

 Харківським національним університетом мистецтв імені І.П. Котляревського у 2017 році завершено інвентаризацію загального фонду бібліотеки, у т. ч. інвентаризацію старовинних і рідкісних видань, яких нараховується понад 16 тис. примірників, та розпочато їх переоцінку;

 Національною музичною академією України імені П. І. Чайковського здійснено переміщення частини фондів з книгосховища, розташованого у підвалі, до нового приміщення, облаштованого спеціальними стелажами для зберігання нотної літератури з дотриманням санітарно-гігієнічних норм;

 Одеською національною музичною академією імені А. В. Нежданової для книгосховища бібліотеки придбано і встановлено прилади вимірювання вологості повітря та температурного режиму.

Аналіз наказу, затверджених заходів та листів свідчить, що Мінкультури враховано всі пропозиції Рахункової палати, визначено строки і відповідальних виконавців заходів.

Стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати, відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", перебуває на постійному контролі в департаменті з питань науки та гуманітарної сфери.

 

Член Рахункової палати
І. М. Заремба