Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 30.05.2017 № 12-2

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу надіслано Верховній Раді України (лист від 09.06.2017 № 18-1101).

Згідно зі статтею 39 Закону України "Про Рахункову палату", відомості про результати зазначеного аудиту у формі рішення Рахункової палати надіслано Кабінету Міністрів України (лист від 09.06.2017 № 18-1102).

Відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", рішення Рахункової палати і звіт про результати аудиту надіслано Міністерству фінансів України (лист від 09.06.2017 № 18-1103) та Міністерству соціальної політики України (лист від 09.06.2017 № 18-1104) для відповідного реагування.

На виконання пропозицій Рахункової палати Міністерство фінансів України поінформувало (лист від 10.07.2017 № 09010-20-2/18384), що для врегулювання порушених Рахункової палатою питань стосовно внесення змін до статей 89 та 102 Бюджетного кодексу України з метою приведення у відповідність із чинними нормами Гірничого закону України Міністерством фінансів підготовлено проект Закону України "Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України" (щодо пільг окремим категоріям громадян), яким передбачається виключити із зазначених статей Бюджетного кодексу окремі пільгові категорії громадян (відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді України від 05.07.2017 № 6668). Пропозиція Рахункової палати щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 № 256 та Порядку, затвердженого цією постановою, з метою приведення у відповідність із статтями 43 і 48 Гірничого закону України, реалізована шляхом внесення змін (постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 № 426) до вказаних постанови та Порядку, згідно з якими виключено можливість проведення розрахунків щодо надання компенсації особам, які згідно із статтями 43 і 48 Гірничого закону України мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках, що мають центральне опалення. Стосовно пропозиції Рахункової палати щодо участі у розробленні Мінсоцполітики методики та правил обрахунку обсягу субвенції відповідно до вимог ст. 7 Бюджетного кодексу України Мінфін зазначив, що у разі надходження від Мінсоцполітики проектів методики та правил обрахунку обсягу вказаної субвенції візьме участь в їх опрацюванні в установленому порядку.

Міністерство соціальної політики України повідомило (лист від 18.07.2017 № 14628/0/2-17/20), що на реалізацію пропозицій Рахункової палати Міністерством опрацьовуються питання щодо: внесення змін до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 77, у частині встановлення чітких термінів призначення пільг; визначення в установленому порядку науково обґрунтованих норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом. Щодо забезпечення контролю за поверненням неправомірно виплачених коштів субсидій до державного бюджету - Мінсоцполітики доручило регіональним структурним підрозділам з питань соціального захисту населення забезпечити контроль за поверненням неправомірно виплачених коштів субсидій до державного бюджету. Стосовно пропозиції Рахункової палати щодо удосконалення механізму оперативної передачі інформації про померлих пільговиків відділами реєстрації актів цивільного стану (за місцем їх смерті) підрозділам соціального захисту за місцем їх фактичної реєстрації та отримання пільг, Мінсоцполітики відмітило, що Міністерством юстиції надано пропозицію щодо врегулювання порушеного питання шляхом обміну інформацією на центральному рівні. Разом з тим запровадити відповідний обмін на центральному рівні можливо тільки після централізації баз даних і побудови єдиного інформаційного середовища.

На реалізацію зазначеної пропозиції Рахункової палати Мін'юст повідомив (лист від 27.07.2017 № 28607/7911-0-4-17/8.4), що Міністерство готове розглянути пропозиції Мінсоцполітики щодо зміни існуючого порядку передачі відомостей про осіб, що померли, зокрема, з метою запровадження на центральному рівні в електронному вигляді механізму такої передачі. У випадку розроблення Міністерством соціальної політики відповідного нормативно-правового акта Міністерство юстиції візьме участь у його опрацюванні.

Водночас Міненерговугілля повідомило Рахункову палату (лист від 07.08.2017 № 04/19-7152), що у разі надходження відповідних проектів нормативно-правових актів стосовно визначення науково обґрунтованих норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом воно візьме участь в їх опрацюванні в установленому порядку.

За результатами розгляду вказаних листів, відповідно до положень статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
Г. Ю. Самусь