Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 16.05.2017 № 11-2

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості України на реструктуризацію вугільної промисловості

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості України на реструктуризацію вугільної промисловості, надіслано Верховній Раді України (лист від 29.05.2017 № 04-969), відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати із пропозиціями щодо вжиття заходів - Кабінету Міністрів України (лист від 29.05.2017 № 04-970).

Згідно з вимогами статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», рішення Рахункової палати та Звіт надіслано Міністерству енергетики та вугільної промисловості України (лист від 29.05.2017 № 04-972) для відповідного реагування.

Також територіальним управлінням Рахункової палати по Донецькій та Луганській областях за фактами, які свідчать про наявність ознак кримінального правопорушення в діях посадових осіб об'єкта аудиту, поінформовано правоохоронні органи.

За результатами аудиту матеріали в частині виявлених фактів правопорушень надіслано Національній поліції України (лист від 29.05.2017 № 04-971).

Після розгляду інформації Рахункової палати від Кабінету Міністрів України надійшло доручення від 16.06.2017 № 21762/1/1-17, яким, зокрема, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України визначено вжити вичерпних заходів щодо усунення виявлених недоліків і порушень, забезпечити ефективне використання бюджетних коштів та про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України. З питань, що потребують прийняття рішень Уряду, - подати пропозиції в установленому порядку.

Рахункова палата отримала лист Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (від 30.06.2017 № 04/34-6003), яким поінформовано про результати розгляду рішення Рахункової палати.

Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2017 № 266 внесені зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної та торфодобувної промисловості в частині фінансування відокремлених підрозділів, щодо яких прийнято рішення Кабінету Міністрів України про їх ліквідацію у складі державних вугледобувних підприємств без виділення в окрему юридичну особу.

Міненерговугіллям опрацьовується питання приведення назви бюджетної програми за КПКВК 1101070 «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості» у відповідність із фактичним змістом заходів, які виконуються. Визначені у паспорті бюджетної програми результативні показники розглядаються і погоджуються Мінфіном.

Міненерговугіллям вживаються заходи щодо недопущення порушень бюджетної дисципліни та підвищення контролю за використанням бюджетних коштів за програмою КПКВК 1101070 «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості».

Також Міненерговугіллям проведено конкурсну процедуру, за результатами якої призначено директора ДП «ОК «Укрвуглереструктуризація».

Стосовно несанкціонованого підключення сторонніх споживачів до електромережі окремих державних підприємств - об'єктів аудиту, то Міненерговугілля надало відповідну інформацію правоохоронним органам. ДП «Шахта «Візейська» та іншими субабонентами трансформаторної станції укладено нові договори з філією ДП «Регіональні електричні мережі» щодо обліку спожитої електроенергії окремо за кожним споживачем.

Слідчим управлінням головного управління Національної поліції у м. Києві повідомлено (лист від 16.06.2017 № 9068/125/23/3/03-17) про передачу за належністю для розгляду та прийняття рішення, відповідно до вимог чинного законодавства, інформації Рахункової палати про виявлені аудитом факти, які мають ознаки кримінальних правопорушень.

Відповідно до вимог статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», стан реалізації Міненерговугіллям рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
І. М. Заремба