Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 12.07.2016 № 14-1

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Державному комітету телебачення і радіомовлення України на випуск книжкової продукції за програмою "Українська книга"

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Державному комітету телебачення і радіомовлення України на випуск книжкової продукції за програмою "Українська книга" надіслано Верховній Раді України (лист від 04.08.2016 № 05-1483). Відомості про результати зазначеного аудиту у формі рішення Рахункової палати надіслано Кабінету Міністрів України (лист від 04.08.2016 № 05-1484) та народному депутату України Луценку І.В. відповідно до його запиту (лист від 04.08.2016 № 05-1485).

Згідно з вимогами статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", рішення Рахункової палати та Звіт надіслано Державному комітету телебачення і радіомовлення України (лист від 04.08.2016 № 05-1486) для відповідного реагування.

На рішення Рахункової палати від Кабінету Міністрів України надійшло доручення від 11.08.2016 № 29106/1/1-16, відповідно до якого Держкомтелерадіо (Наливайку О. І.) та Мінкультури (Нищуку Є. М.) необхідно вжити заходів щодо усунення виявлених недоліків та про результати поінформувати Кабінет Міністрів і Рахункову палату. З питань, що потребують рішень Уряду, подати пропозиції в установленому порядку.

Однак пропозиція Рахункової палати щодо першочергового розроблення та затвердження проекту вкрай необхідної країні державної цільової програми розвитку національної видавничої справи та популяризації читання Кабінетом Міністрів України не врахована, оскільки таке доручення він не надавав. Як наслідок, Програми "Українська книга", на яку щороку посилався Держкомтелерадіо в бюджетному запиті за КПКВК 1701110, фактично не існує.

Рахункова палата отримала від Держкомтелерадіо інформацію (листи від 07.09.2016 № 2842/24/6 та від 14.09.2016 № 2889/24/6) з поясненнями про вжиті заходи щодо опрацювання звіту та рішення Рахункової палати.

25 жовтня 2016 року результати аудиту Рахункової палати розглянуто на засіданні Колегії Держкомтелерадіо, на якому були присутні представники Рахункової палати (лист − запрошення від 18.10.2016).

Зокрема, Держкомтелерадіо розроблено проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції державної політики щодо розвитку національної видавничої справи та популяризації читання на період до 2020 року", який було надіслано на погодження до заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

Проект розпорядження погоджено без зауважень Міністерством фінансів, Міністерством закордонних справ, головами обласних держадміністрацій. Мінекономрозвитку, Міносвіти та Мін'юстом  із зауваженнями, які враховані. Мінкультури не погодило проект розпорядження.

Крім того, Держкомтелерадіо повідомило, що в рамках виконання положень Закону України від 28.01.2016 № 954 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління у книговидавничій сфері" наказом Мінкультури від 28.07.2016 № 612 створено Український інститут книги  державну установу, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, тобто Міністерства культури України.

Український інститут книги, як державний замовник на випуск книжкової продукції, забезпечуватиме формування переліку книжкових видань, передбачених до випуску за бюджетною програмою, відповідно до критеріїв, встановлених Міністерством культури України.

Окрім цього, в пропозиціях до проекту Державного бюджету України на 2017 рік Мінкультури передбачено відповідні асигнування на забезпечення діяльності новоутвореної державної установи, в тому числі на реалізацію бюджетної програми "Випуск книжкової продукції за програмою "Українська книга" та інших бюджетних програм у сфері книговидання".

Також Держкомтелерадіо повідомило, що з метою вдосконалення механізму реалізації бюджетної програми за КПКВК 1701110 "Випуск книжкової продукції за програмою "Українська книга" внесено низку змін та доповнень до Порядку реалізації бюджетної програми "Випуск книжкової продукції за програмою "Українська книга", затвердженого наказом Держкомтелерадіо від 28.11.2012 № 313. Зокрема, Порядок доповнено пунктом 3.1, пункти 7.1, 5.1, 5.2, 5.3, 6.3 викладено у новій редакції.

Розділ ІV Порядку 313 доповнений трьома новими тематичними розділами, пункти 5.1, 4.1 доповнені новими абзацами.

Таким чином, Держкомтелерадіо вжито низку заходів щодо врахування пропозицій Рахункової палати. Водночас не враховано ряд актуальних питань, щодо яких зроблені відповідні висновки і надані пропозиції:

 перегляд положення про Експертну раду в частині його конкретизації щодо визначення порядку роботи; унеможливлення використання її членами свого службового становища в особистих інтересах; складання відповідних висновків та рекомендацій стосовно актуальності, змісту та якості цих видань;

 збільшення тиражів книжкових видань, зокрема, за рахунок зменшення кількості видавців та назв видань, не враховані.

За результатами розгляду вказаних листів, відповідно до норм статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на постійному контролі.

 

Член Рахункової палати
І. М. Заремба