Інформаційне повідомлення про виконання рішення Рахункової палати від 26.01.2016 № 1-3

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на розвиток та функціонування єдиної державної системи моніторингу навколишнього природного середовища

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на розвиток та функціонування єдиної державної системи моніторингу навколишнього природного середовища, надіслано Верховній Раді України (лист від 16.02.2016 № 03-266) і Раді національної безпеки і оборони України (лист від 16.02.2016 № 03-267).

Відповідно до статті 39 Закону України "Про Рахункову палату" Кабінету Міністрів України надіслано (лист від 16.02.2016 № 03-268) відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати з пропозиціями щодо вжиття заходів.

Рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на розвиток та функціонування єдиної державної системи моніторингу навколишнього природного середовища надіслано Міністерству екології та природних ресурсів України (лист від 22.04.2016 № 03-310).

На виконання доручення Голови Верховної Ради України В. Гройсмана інформацію Рахункової палати про результати аудиту розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 30.03.2016 (рішення від 30.03.2016 № 34-21).

На рішення Рахункової палати від Кабінету Міністрів України надійшло доручення від 03.03.2016 № 5715/1/1-16, яким Мінприроди (Вронській Г. О.), Мінагрополітики (Павленку О. М.) доручено вжити відповідних заходів.

Рахункова палата отримала лист Міністерства екології та природних ресурсів України від 01.04.2016 № 5/3-17/3095-16, в якому Міністерство поінформувало про заплановані заходи з реалізації пропозицій, наданих Рахунковою палатою.

Зокрема, з метою удосконалення державної системи моніторингу навколишнього природного середовища Мінприроди розроблено проект Концепції реформування державної системи моніторингу довкілля, реалізація якої забезпечить системне внесення змін до нормативно-правової бази, спрямованих на перехід від відомчого підходу до проведення моніторингу та оцінок стану довкілля до проведення комплексних оцінок стану ресурсу та довкілля в цілому, створення єдиної державної мережі спостережень, побудованої відповідно до принципів, визначених низкою директив і регламентів ЄС природоохоронного спрямування.

Станом на 01.04.2016 забезпечувалося повторне узгодження проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Концепції реформування державної системи моніторингу довкілля" з Міністерством фінансів України.

З метою координації дій центральних органів виконавчої влади − суб'єктів системи Мінприроди створюється міжвідомча робоча група з питань реформування державної системи моніторингу довкілля та здійснюються заходи, спрямовані на вивчення наявного стану технічного та методичного забезпечення проведення суб'єктами державної системи моніторингу довкілля спостережень та оцінки стану об'єктів моніторингу.

Продовжується робота з імплементації актів законодавства ЄС природоохоронного спрямування, зокрема, в рамках роботи відповідних міжвідомчих робочих груп опрацьовуються питання, пов'язані з організацією мереж спостережень і методологічних підходів до проведення аналізу та оцінювання стану навколишнього середовища.

Також Мінприроди поінформувало, що з листопада 2015 року забезпечується функціонування Інформаційно-аналітичного центру державної системи моніторингу довкілля Міністерства екології та природних ресурсів України, ведення банків даних про стан навколишнього природного середовища та надання доступу до екологічної інформації заінтересованим користувачам.

З метою усунення недоліків, виявлених Рахунковою палатою за результатами зазначеного аудиту, Мінприроди розроблено план заходів, затверджений в.о. Міністра Г. О. Вронською.

Стан реалізації рекомендацій Рахункової палати взято на контроль.

 

Член Рахункової палати
М. Я. Шулежко