Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 09.02.2016 № 2-1

щодо Звіту про результати аудиту виконання завдань і заходів, передбачених Загальнодержавною цільовою програмою "Питна вода України" на 2011-2020 роки

На виконання рішення Рахункової палати про результати аудиту виконання завдань і заходів, передбачених Загальнодержавною цільовою програмою "Питна вода України" на 2011−2020 роки поінформовано Верховну Раду України (лист від 04.04.2016 № 04-607).

Рішення Рахункової палати про результати аудиту виконання завдань і заходів, передбачених Загальнодержавною цільовою програмою "Питна вода України" на 2011-2020 роки (далі - Програма) надіслано Кабінету Міністрів України (лист від 04.04.2016 № 04-608).

Рішення Рахункової палати і Звіт про результати аудиту надіслано Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (лист від 04.04.2016 № 04-609) з метою вжиття заходів для усунення виявлених недоліків і порушень.

Рахунковою палатою отримано лист Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи від 22.04.2016 № 04.15/12-472, у якому зазначено, що Комітет неодноразово висловлював своє занепокоєння до Кабінету Міністрів України незадовільним станом фінансування Програми, що призводить до руйнації водопровідно-каналізаційного господарства країни та погіршення якості питної води для населення. У листі також вказано, що Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозиціями:

 у Державному бюджеті України на відповідний рік забезпечити видатки на виконання Програми в обсягах, передбачених Програмою;

 на стадії планування видатків загального фонду державного бюджету забезпечити рівномірний щомісячний розпис асигнувань державного бюджету на виконання Програми;

 забезпечити постійний моніторинг і дієвий контроль за реалізацією основних заходів Програми органами виконавчої влади, відповідальними за їх виконання. Слід зазначити, що ці пропозиції Комітету Верховної Ради України повністю збігаються з висновками та рекомендаціями Рахункової палати за результатами аудиту.

На рішення Рахункової палати від Кабінету Міністрів України надійшло доручення від 25.04.2016 № 12019/2/1-16, яким окремим центральним органам виконавчої влади, Київській міськдержадміністрації та обласним держадміністраціям доручено вжити відповідних заходів.

Мінрегіон (заступник Міністра Кругляк Е. Б.) листом від 05.05.2016 № 7/9-5417 поінформував про вжиті заходи з метою виконання рекомендацій Рахункової палати.

Так, на виконання рекомендації Рахункової палати розглянути питання доцільності подальшого існування Ради з питань якості питної води і прийняти відповідне рішення Мінрегіоном підготовлено проект про скасування наказу від 21.12.2012 № 644 "Про Раду з питань якості питної води Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України".

З метою виконання рекомендації Рахункової палати щодо забезпечення виконання вимог Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" стосовно підготовки та оприлюднення Національної доповіді про якість питної води та стан питного водопостачання в Україні Мінрегіоном до переліку науково-технічних розробок на 2016 рік включено розробку "Проведення аналізу стану водопровідно-каналізаційного господарства та підготовка Національної доповіді про якість питної води та стан питного водопостачання в Україні за 2013-2015 роки".

Крім того, Мінрегіоном поінформовано, що відповідно до паспорту Програми її керівником є Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Однак, відповідно до вимог статті 8 Закону України від 18.03.2004 № 1621-IV "Про державні цільові програми" керівника державної цільової програми призначає державний замовник. Проте відповідний розпорядчий акт Мінрегіоном, як державним замовником Програми, досі не прийнято.

На виконання рекомендації Рахункової палати відповідно до вимог Закону України "Про державні цільові програми" подати пропозиції щодо внесення змін до Загальнодержавної цільової програми "Питна вода України" на 20112020 роки в частині уточнення строків її виконання і джерел фінансування Мінрегіоном повідомлено, що при внесенні змін до Програми буде розглянуто питання щодо корегування та уточнення показників та обсягів її фінансування з урахуванням низки інвестиційних проектів у сфері водопостачання та водовідведення, що реалізуються або плануються до реалізації з Світовим банком, Європейським інвестиційним банком та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

За результатами розгляду вказаного листа, відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", Рахункова палата вважає належними заходи, що вживаються Мінрегіоном для виконання вимог надісланого рішення та звіту. Стан реалізації рекомендацій Рахункової палати взято на постійний моніторинг.

Слід вказати, що станом на 01.06.2016 Мінфін, Мінекономрозвитку, Київська міськдержадміністрація, обласні держадміністрації (за винятком Черкаської) не відреагували на доручення Кабінету Міністрів України від 25.04.2016 № 12019/2/1-16 і не поінформували про вжиті заходи з метою виконання рекомендацій Рахункової палати.

 

Член Рахункової палати
І. М. Заремба