Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 08.09.2015 № 4-5

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною»

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» надіслано Верховній Раді України (лист від 29.09.2015 № 07-1899) для врахування при удосконаленні законодавства з питань соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та Кабінету Міністрів України (лист від 29.09.2015 № 07-1900).

Рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» направити Міністерству соціальної політики України (лист від 29.09.2015 № 07-1901).

Житомирській і Кіровоградській обласним державним адміністраціям для усунення виявлених порушень та недоліків також направлено Рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» (лист від 29.09.2015 № 07-1902 та лист від 29.09.2015 № 07-1903 відповідно).

Дорученням Прем'єр-міністр України А. П. Яценюка від 08.10.2015 № 40739/1/1-15 Міністру соціальної політики України Розенку П. В. доручено розглянути матеріали Рахункової палати та вжити заходів для усунення виявлених недоліків та внести зміни до нормативно-правових актів.

Кіровоградською облдержадміністрацією листом від 29.10.2015 № 01-12/115/1 повідомлено про розгляд матеріалів та вжиття заходів та усунення виявлених порушень та недоліків.

Житомирською облдержадміністрацією повідомлено (лист від 30.10.2015 № 5045/22/2-15) що рішення Рахункової палати та матеріали аудиту розглянуто відповідними структурними підрозділами облдержадміністрації.

Рахункова палата отримала лист Міністерства соціальної політики України (від 04.11.2015 № 5753/0/15-15/57) в якому поінформовано про вжиття заходів щодо усунення порушень та недоліків, виявлених за результатами аудиту. Так, відповідно до Плану заходів з реалізації Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року Міністерством розроблено державний стандарт послуги соціального супроводу стосовно дітей, які перебувають на вихованні в сім'ях опікунів, піклувальників, прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу. Відповідно до законодавства стандарт пройшов апробацію та доопрацьований з урахуванням зауважень.

За результатами постійних перевірок Міністерством соціальної політики України надсилаються листи до обласних державних адміністрацій та обласних служб у справах дітей щодо вжиття відповідних заходів та забезпечення внесення інформації до ЄІАС «Діти».

Питання щодо удосконалення положення про дитячі будинки сімейного типу стосовно забезпечення відповідних санітарно-гігієнічних умов проживання дітей, а також щодо кількості вихованців, у залежності від кількості батьків − вихователів, які надають послуги потребує врегулювання шляхом внесення змін до Сімейного кодексу України. Мінсоцполітики спільно з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування буде опрацьовано та прийнято відповідне рішення.

За результатами зазначених заходів прийнято рішення посилити контроль за станом утримання та виховання дітей у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу, а також співпрацю між органами, до компетенції яких відносяться питання, порушенні Рахунковою палатою України, та вжити заходів щодо усунення виявлених порушень і недоліків та недопущення їх у подальшій роботі.

Питання соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі за принципом "гроші ходять за дитиною", знаходяться на постійному контролі Мінсоцполітики та Житомирської і Кіровоградської обласних державних адміністрацій.

За результатами розгляду вказаного листа, відповідно до норм статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», Рахункова палата вважає належними заходи, вжиті вказаним об'єктом для реалізації вимог надісланого рішення та Звіту.

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму під головуванням голови Комітету А. Л. Палатного 24.11.2015 за матеріалами Рахункової палати було розглянуто результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною».

За результатами розгляду Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму листом (від 10.11.2015 № 04-33/6-1411) було надіслано Рішення Комітету із зазначеного питання.

Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, розглянувши вищезазначене питання (протокол Комітету від 10.11.2015 № 30) вирішив:

1. Інформацію Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» у 2013−2014 роках та першому півріччі 2015 року та інформацію про заходи Міністерства соціальної політики України щодо усунення недоліків, виявлених при проведенні аудиту Рахунковою палатою, взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1) доручити Міністерству соціальної політики України:

до 1 квітня 2016 року затвердити державний стандарт послуги соціального супроводу стосовно дітей, які виховуються у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу або перебувають під опікою чи піклуванням, що має включати визначення методики розрахунку вартості соціальних послуг;

до 1 вересня 2016 року внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект Постанови про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною в частині встановлення терміну, протягом якого батьки-вихователі і прийомні батьки мають повідомити органи соціального захисту населення про зміну розміру пенсій, аліментів, стипендій тощо;

вжити заходів щодо удосконалення механізму планування потреби в коштах на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом «гроші ходять за дитиною»;

посилити контроль за цільовим використанням батьками-вихователями і прийомними батьками коштів, що виділяються на дітей-вихованців і прийомних дітей та за умовами утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях.

Стан реалізації рекомендацій Рахункової палати взято на контроль.

 

Член Рахункової палати
М. Я. Шулежко