Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 28.04.2020 № 11–1

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству освіти і науки України на забезпечення підручниками, посібниками

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству освіти і науки України на забезпечення підручниками, посібниками, надіслано Верховній Раді України (лист від 02.06.2020 № 05–1304).

Відповідно до частини третьої статті 39 Закону України “Про Рахункову палату” відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати надіслано Кабінетові Міністрів України (лист від 02.06.2020 № 05–1307).

Рішення Рахункової палати і Звіт про результати аудиту надіслано об’єктам аудиту: Міністерству освіти і науки України (лист від 02.06.2020 № 05–1308) та державній науковій установі “Інститут модернізації змісту освіти” (лист від 02.06.2020 № 05–1309).

Рішення Рахункової палати і Звіт про результати аудиту також надіслано Голові Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій (лист від 02.06.2020 № 05–1305) та Голові Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (лист від 02.06.2020 № 05–1306).

На виконання рішення Рахункової палати Кабінетом Міністрів України надано доручення від 11.06.2020 № 490/03–3 Міністерству освіти і науки України, Міністерству фінансів України, обласним, Київській міській державним адміністраціям (за списком) вжити відповідних заходів та про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України. У разі необхідності в установленому порядку подати пропозиції відповідних проєктів актів на розгляд Уряду.

Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету надіслано листа від 19.06.2020 № 0413/10-2020/81428 Кабінету Міністрів України і Міністерству освіти і науки України щодо необхідності опрацювання результатів аудиту, вжиття відповідних заходів реагування і інформування про результати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Рахункової палати.

Відповідно до звернення Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Віце-прем’єр-міністром – Міністром цифрової трансформації України надано доручення від 26.06.2020 № 23340/4/1-20 Міністерству освіти і науки України, Міністерству фінансів України, обласним, Київській міській державним адміністраціям (за списком) щодо необхідності розгляду результатів аудиту з урахуванням резолюції Прем’єр-міністра України від 11.06.2020 № 23340/1/120 та інформування про результати в установлений законом строк Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Рахункової палати і Кабінету Міністрів України.

МОН листом від 23.06.2020 №1/12–3004 поінформувало Рахункову палату про підготовку Плану заходів щодо виконання рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству освіти і науки України на забезпечення підручниками, посібниками, та проєкту нової редакції Порядку забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.01.2019 № 41, який 17.06.2020 оприлюднений на сайті МОН для громадського обговорення і після погодження заінтересованими органами та отримання висновку Міністерства юстиції України за результатами правової експертизи буде подано у встановленому порядку на розгляд Уряду.

МОН поінформувало (лист від 06.07.2020 № 1/12–3199) про затвердження  наказом від 06.07.2020 № 894 Плану заходів щодо виконання рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених МОН на забезпечення підручниками, посібниками” (далі – План заходів).

Аналіз Плану заходів засвідчив, що рекомендації, викладені у рішенні Рахункової палати від 28.04.2020 № 11–1, переважно враховані, визначено відповідальних виконавців та строки виконання заходів, більшість з яких до кінця 2020 року.

Зокрема, Планом заходів передбачено внесення змін:

 до Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 17.07.2019 № 1002, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12 08.2019 за № 902/33873 у частині: унормування питання визначення накладу підручників та процедури видання за кошти державного бюджету підручників для закладів загальної середньої освіти у перекладі мовами національних меншин і корінних народів, здійснення контролю за якістю їх перекладу та відповідністю оригіналу; необхідності відображення в рішеннях МОН про результати відбору підручників, посібників кількісних показників, які є підставою для формування їх накладів (термін виконання: жовтень–грудень 2020 року).

 до Порядку забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.01.2019 № 41 (далі – Порядку № 41), у частині визначення строків доставки підручників, посібників до закладів освіти – до початку навчального року (термін виконання: вересень 2020 року).

Крім того, заплановано розроблення методики розрахунку для результативних показників бюджетної програми, за якою здійснюються видатки на забезпечення підручниками, посібниками, а також примірного переліку результативних показників такої бюджетної програми (термін виконання: грудень 2020 року).

Планом заходів також передбачено звернутися: до обласних та Київської міської державних адміністрацій з питання дотримання їхніми структурними підрозділами освіти і науки вимог Порядку № 41 у частині достовірного визначення потреби в підручниках і посібниках та здійснення контролю за поданням таких даних (термін виконання: серпень 2020 року); до наукових установ, закладів вищої освіти, які спеціалізуються на питаннях видавничої справи, – щодо розроблення норм витрат паперу на виготовлення підручників, посібників для сучасного поліграфічного обладнання (термін виконання: жовтень 2020 року).

Заплановано підготувати проєкти наказів щодо необхідності подання Конкурсними установами звітів до МОН про здійснення закупівлі послуг на перевезення (доставку) підручників і посібників та виконання договорів про закупівлю послуг з доставки навчально-методичної літератури.

Для запровадження ефективного внутрішнього контролю за виданням підручників і посібників на всіх етапах (від планування видатків до доставки підручників і посібників до закладів освіти) передбачено підготувати  проєкт наказу про організацію належної взаємодії структурних підрозділів МОН (термін виконання: листопад 2020 року).

Водночас затверджений План заходів не містить інформації щодо запровадження моніторингу вартості послуг видавництв та поліграфічних підприємств (з наданням економічних обґрунтувань) для об’єктивного визначення вартості друку підручників, посібників під час формування проєкту кошторису і кошторису та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у встановлених аудитом порушеннях.

Державна наукова установа “Інститут модернізації змісту освіти” (далі – ІМЗО) також поінформувала листом від 13.07.2020 № 22.1/10-1433 про виконання окремих рекомендацій Рахункової палати та затвердження Плану заходів з виконання рекомендацій за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству освіти і науки України.

Зокрема, для ефективного планування логістичних процесів доставки підручників та посібників до регіонів від видавництв отримано інформацію щодо способу пакування та фасування друкованої продукції. З метою контролю виконання зобов’язань виконавцями послуг у договорах про видання підручників та посібників за бюджетні кошти у 2020 році передбачено складання переліку пунктів навантаження та плану-графіка навантаження з зазначенням дати, місця та обсягу підручників та посібників для транспортування. Встановлено також термін складання звіту про стан виконання таких договорів.

За результатами аудиту відповідно до складеного протоколу  про адміністративне правопорушення, передбачене частиною першою статті 16414 Кодексу України про адміністративні правопорушення, на секретаря тендерного комітету ІМЗО накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на суму 1700 гривень.

ІМЗО поінформувало, що питання притягнення до відповідальності винних у встановлених аудитом порушеннях осіб та застосування до них дисциплінарного стягнення розглядатиметься  трудовим колективом ІМЗО.

Відповідно до норм статті 36 Закону України “Про Рахункову палату”, стан виконання рекомендацій Рахункової палати та вжитих заходів перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
В. І. Невідомий