Голова Рахункової палати у Празі закликав керівників європейських ВОА допомогти оцінити збитки, спричинені війною

25.05.2022 15:24

Україна розраховує на підтримку вищих органів аудиту Європи в питанні оцінки збитків, спричинених війною. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан на зустрічі керівників вищих органів аудиту – членів EUROSAI у Празі.

“Я б дуже хотів говорити сьогодні про обмін досвідом та кращими практиками, про плани на майбутнє і досягнення Цілей сталого розвитку. Але про який світовий розвиток та досягнення Глобальних цілей можна взагалі говорити за відсутності миру? Сьогодні 90 днів, як Україна через повномасштабну війну росії не має миру”, - зазначив Валерій Пацкан.

Він зауважив, що події, що відбуваються в Україні, впливають на політичні, економічні та фінансові процеси і в Європі, й далеко поза її межами.   

“Глобальність впливу війни, розв’язаної росією, очевидна. І вихід один – спільними зусиллями зупинити агресора та досягти миру, - наголосив Голова Рахункової палати. - Тому закликаю вас якнайшвидше визначити серед пріоритетів діяльності EUROSAI необхідність об'єднання зусиль щодо належної оцінки глобального впливу нападу росії на Україну, оцінки збитків, спричинених війною, та вироблення для урядів наших держав рекомендацій щодо оптимальних шляхів подолання цієї кризи”.

Валерій Пацкан підкреслив, що масштаб збитків, принесених цією війною, важко переоцінити. Адже агресія росії проти України розпочалася не 24 лютого 2022 року. А набагато раніше – у 2014 році, з анексії Криму та окупації Донбасу. 

“Щотижня прямі втрати нашої економіки через руйнування та пошкодження цивільних та військових об'єктів зростають орієнтовно на 4,5 млрд дол. Загальні втрати економіки України через війну набагато більші і вже, за приблизними розрахунками, становлять щонайменше  600 млрд дол. Тому росія, яка вже визнана країною-агресором, повинна нести відповідальність за свої дії. І не менш важливе питання - визначення масштабів шкоди, завданої агресором нашій державі та обґрунтування вимог щодо обсягу й форм відшкодування шкоди”, - додав Голова Рахункової палати.

Він розповів, що Президент України вже створив при Національній раді відновлення робочу групу з аудиту збитків, втрат, завданих Україні, а уряд розробив Порядок визначення шкоди та збитків.

Рахункова палата України як вищий орган аудиту також працює в цьому напрямку. “Найближчим часом ми запланували здійснити низку секторальних аналізів. Їх результати сприятимуть формуванню аудиторської думки щодо оцінки Урядом розмірів та форм прямих та непрямих збитків, завданих збройною агресією. Об’єктивність застосованих державними органами механізмів фіксації втрат, методик їх підрахунку, неупередженість та верифікація важливі як для українського суспільства, так і для наших міжнародних партнерів, - зазначив Валерій Пацкан. - Від спільноти EUROSAI ми потребуємо методологічної та методичної підтримки. Зокрема, в питаннях визначення мети та стратегій таких специфічних аудиторських завдань, обсягу та глибини досліджень, що мають виконувати аудитори. А також щодо вироблення ефективних рекомендацій задля відновлення у громадян відчуття справедливості та захищеності”.

Голова Рахункової палати висловив переконання, що спільні зусилля не лише підвищують якість роботи, але й сприяють більшій прозорості та довірі.

“У 2019 році на Конференції  EUROSAI-ASOSAI в Єрусалимі я запропонував створити групу з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат, та використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів. Ця ініціатива сьогодні як ніколи актуальна. Україна не одна зазнає втрат і збитків. Уряди держав антиросійської коаліції вимушені приймати рішення, які впливатимуть на економічні, фінансові, соціальні та інші показники добробуту ваших країн. Тому вищі органи аудиту мають надати впевненість суспільству, що такі рішення урядів є ефективними, дієвими і не марними в боротьбі з агресором. Разом ми відновимо мир та справедливість не лише в Україні, а й у всій Європі”, - резюмував Валерій Пацкан.

Довідково

EUROSAI - європейська організація вищих органів аудиту, створена у 1990 році. На сьогодні об'єднує 51 ВОА (50 ВОА країн Європи і Європейський суд аудиторів). Рахункова палата є повноправним членом EUROSAI з 1999 року.