Делегація Рахункової палати обмінюється досвідом у сфері зовнішнього аудиту з Державним контролем Латвії

12.08.2022 17:23

Із 1 по 15 серпня відбувається візит делегації Рахункової палати до Державного контролю Латвійської Республіки щодо обміну досвідом між вищими органами аудиту (ВОА) двох країн у межах реалізації в Рахунковій палаті проєкту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів» (EU4ACU).

До складу делегації на чолі з членом Рахункової палати Іриною Івановою включено начальника управління міжнародного співробітництва Михайла Толстанова, заступника директора департаменту – начальника відділу департаменту контролю гуманітарної та соціальної сфери Світлану Васильєву та заступника директора департаменту – начальника відділу департаменту стратегічного розвитку та методології Тетяну Шевченко.

Члени делегації взяли участь у дискусіях щодо практик та підходів ВОА України та Латвії, зокрема, обговорювалися питання інституційного розвитку та управління вищих органів аудиту, стратегічного планування (процеси та процедури), практичних аспектів фінансового аудиту, системи забезпечення та контролю якості (Cold/Hot review),  ефективного управління людськими ресурсами, співпраці із зовнішніми сертифікованими (присяжними) аудиторами та правоохоронними органами тощо,                 розглянуто кейс «Моніторинг впровадження аудиторських рекомендацій» (фінансовий вплив, користь для населення, економічний ефект).

Делегація Рахункової палати також зустрілася із фахівцями підрозділу внутрішнього аудиту Міністерства фінансів та представниками Державного казначейства Латвійської Республіки. Обговорили  питання співпраці з державним сектором внутрішніх аудиторів та  державної консолідованої звітності.

У межах візиту також відбулася зустріч делегації Рахункової палати з Державним контролером Латвійської Республіки Роландсом Ірклісом, на якій порушувались  питання  активізації двостороннього співробітництва між ВОА України та Латвії та в рамках програм Східного партнерства. Крім того, сторони обговорили набуття Рахунковою палатою статусу спостерігача у Контактному комітеті ВОА країн Європейського Союзу та подальшу співпрацю в цій організації. Державний контролер Роландс Іркліс висловив солідарність з українським народом та впевненість у перемозі нашої країни.

Член Рахункової палати Ірина Іванова високо оцінила професіоналізм, досвід та знання Державного контролю Латвії, а також подякувала проєкту EU4ACU, завдяки якому була організована ця поїздка та українська делегація мала можливість ознайомитися з напрацьованим досвідом для розвитку Рахункової палати та наближення якісних показників роботи  інституції до принципів, встановлених у Міжнародних стандартах аудиту (ISSAI).

Відбулася і зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Латвійській Республіці Олександром Міщенком, на якій обговорили питання оцінки збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Росії.

Окрім цього, українська делегація зустрілася із депутатом Сейму Латвійської Республіки 13-го скликання Ігорем Піменовим (Igors Pimenovs). Сторони обмінялися думками щодо взаємодії Сейму і Державного контролю в Латвійській Республіці та, відповідно, Верховної Ради України та Рахункової палати в Україні.