Валерій Пацкан: Ми пропонуємо INTOSAI створити Спецгрупу з аудиту оцінювання збитків від військових конфліктів

08.02.2019 14:00

Рахункова палата пропонує Міжнародній організації вищих органів аудиту (INTOSAI) створити Спеціальну групу з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на відновлення наслідків військових конфліктів. І це питання має розглядатися на найближчому Конгресі INTOSAI. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час двосторонньої зустрічі у Варшаві з Президентом INTOSAI, Президентом Державної аудиторської Інституції Об'єднаних Арабських Еміратів Харібом Саїдом Аль Амімі. Зустріч відбулася в рамках 100-річного ювілею Вищої палати контролю Республіки Польща.

«Низка країн, які входять до INTOSAI, серед яких і Україна, зазнали військової агресії. Ті, хто стали жертвами військового втручання, несуть важкий тягар фінансових, економічних, соціальних, демографічних та інших втрат. Зважаючи на окупацію Криму та Донбасу з боку Росії, це питання для України є вкрай важливим», – наголосив Голова Рахункової палати. Він нагадав, що жертвами військового втручання також стали країни-члени INTOSAI: Кіпр, Азербайджан, Афганістан, Грузія, Ірак, Кувейт, Македонія, Молдова, Сирія, Хорватія. Загалом INTOSAI на сьогодні налічує 194 повноправних члени, 5 асоційованих і 1 афілійованого члена.

Голова Рахункової палати наголосив, що через військову агресію страждають не лише національні економіки країн а, передусім, прості громадяни. «Тисячі жертв, втрачене житло та майно, мільйони вимушених переселенців та мільйони тих, хто не має змоги покинути окуповані території. Це – реалії, з якими Україна стикається протягом останніх п'яти років», – зауважив Валерій Пацкан.

Він підкреслив, що для ліквідації наслідків військових дій, уряди країн, що постраждали, змушені перенаправляти бюджетні видатки з соціальних потреб на військові. За таких умов, додав Валерій Пацкан, будь-якій країні важко забезпечувати стрімке економічне зростання, фінансову стабільність та підвищувати соціальні стандарти життя. «В цій ситуації Вищі органи аудиту повинні допомогти урядам країн оцінити фінансово-економічні втрати та завдані збитки. Йдеться про здійснення аудитів щодо ефективності використання коштів, які направляються на першочергові заходи з ліквідації наслідків військового втручання – відновлення зруйнованої інфраструктури, надання допомоги потерпілим, соціальний захист біженців», – сказав Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан переконаний, що це дозволить об'єктивно оцінити масштаби завданої шкоди. «Ми проаналізували міжнародну практику проведення аудитів і не знайшли будь-яких методологічних напрацювань з цього питання. Ця проблема залишається поза увагою Вищих органів аудиту як країн-членів EUROSAI, так і INTOSAI. І нинішня ситуація вимагає належного реагування», – сказав Валерій Пацкан.

Він додав, що Спеціальна група розроблятиме інструменти для обміну досвідом, щоб підвищити здатність членів INTOSAI проводити аудит з оцінювання наслідків втрат, збитків через військові конфлікти; забезпечуватиме розробки відповідної методології та створюватиме механізми обміну інформацією між INTOSAI та іншими міжнародними організаціями щодо цього питання. За довіри членів INTOSAI, Рахункова палата могла б очолити новостворену Спеціальну групу.

Позицію Рахункової палати підтримує Президент Вищої палати контролю Республіки Польща Кшиштоф Квятковський. Президент INTOSAI, Президент Державної аудиторської Інституції Об'єднаних Арабських Еміратів Харіб Саїд Аль Амімі також назвав пропозицію доречною. Водночас, він висловив думку, що через брак часу можуть виникнути певні організаційні складнощі. Адже Конгрес INTOSAI відбудеться вже восени цього року в Москві.

Валерій Пацкан під час зустрічі повідомив про рішення Рахункової палати утриматись від участі у XXIIІ Конгресі ІNTOSAI, що відбуватиметься у Москві, саме через військову агресію Росії проти України.

Питання щодо створення відповідної Спеціальної групи Валерій Пацкан також обговорив під час двосторонньої зустрічі з Президентом Європейської організації вищих органів аудиту (EUROSAI), Президентом Рахункового суду Турецької Республіки Сеїтом Башем. Валерій Пацкан, наголосив, що від позиції країн-членів EUROSAI, яка є однією з регіональних організацій INTOSAI, залежить дуже багато при розгляді та ухваленні відповідного рішення. «Ми дуже розраховуємо на підтримку EUROSAI у цьому питанні. На жаль, сьогодні жодна країна не застрахована від військової агресії. І міжнародна спільнота має бути консолідованою у протистоянні таким викликам», – додав Валерій Пацкан.

Він також повідомив, що Президенти INTOSAI та EUROSAI підтримують Рахункову палату у її намірах. За словами Валерія Пацкана, вони готові порушити питання про створення Спецгрупи на Конгресі навіть за умови відсутності на цьому заході Рахункової палати.

Під час зустрічей сторони також обговорили питання щодо поглиблення співпраці між Рахунковою палатою та ВОФК Об'єднаних Арабських Еміратів і Туреччини. Валерій Пацкан також запросив очільників INTOSAI та EUROSAI цього року відвідати Київ з робочим візитом. Була досягнута домовленість про підписання Угод про співпрацю між Рахунковою палатою та Державною аудиторською Інституцією Об'єднаних Арабських Еміратів, а також між Рахунковою палатою та Рахунковим судом Турецької Республіки.