Валерій Пацкан: Рахункова палата та Вищий аудиторський офіс Чехії спільно аналізуватимуть стан забезпечення прав трудових мігрантів

08.02.2019 15:00

Рахункова палата та Вищий аудиторський офіс Чехії проведуть паралельний міжнародний аудит щодо забезпечення прав трудових мігрантів. Це питання Голова Рахункової палати Валерій Пацкан обговорив під час двосторонньої зустрічі у Варшаві з Президентом Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки Мілославом Калою. Зустріч відбулася в рамках 100-річного ювілею Вищої палати контролю Республіки Польща.

«Чехія – одна з найпривабливіших країн, куди українці виїжджають на роботу та навчання. Звичайно, це болюче питання для нас. За різними даними сьогодні в Чехії перебувають щонайменше 500 тисяч українців. І ми повинні бути впевнені, що вони мають належний захист на території іншої країни. Так само, як і громадяни Чехії, які приїжджають до України», – сказав Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати нагадав, що минулого року Чехія вдвічі збільшила ліміт видачі робочих віз для українців і він сягнув 20 тисяч. Водночас, наголосив Валерій Пацкан, сьогодні обговорюється можливість ще вдвічі збільшити цю квоту. «Тому, такий паралельний міжнародний аудит є як ніколи актуальний. Рахункова палата та Вищий аудиторський офіс Чехії мають спільно реагувати на проблеми, пов'язані з переміщенням, працевлаштуванням та соціальним захистом громадян на території наших держав. І ми могли би його розпочати вже цього року», – наголосив Валерій Пацкан.

Він підкреслив, що це лише один із напрямів, де вищі органи фінансового контролю України та Чехії можуть і повинні співпрацювати. «Можемо визначити і перелік інших спільних міжнародних аудитів, які становлять інтерес для обох країн. Це стосується сфери науки і інновацій, охорони навколишнього природного середовища, попередження та ліквідації катастроф, тощо», – зауважив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати запросив свого колегу з Чехії вже найближчим часом відвідати Україну з робочим візитом. Під час зустрічі була досягнута домовленість про підписання цього року Угоди про співпрацю між Рахунковою палатою та Вищим аудиторським офісом Чеської Республіки.

Президент Вищого аудиторського офісу Чехії Мілослав Кала також зауважив, що обмін досвідом між інституціями щодо удосконалення процесу проведення незалежного державного аудиту буде корисним для обох сторін. Він також запевнив, що Вищий аудиторський офіс Чехії готовий прийняти на стажування аудиторів Рахункової палати.

Під час зустрічі сторони також обговорили ініціативу Рахункової палати щодо створення Спецгрупи INTOSAI з аудиту оцінювання збитків від військових конфліктів. «Наші чеські колеги також готові нас підтримати у цьому питанні. Ми єдині в тому, що створення Спецгрупи дозволить об'єктивно оцінювати масштаби завданої шкоди», – наголосив Валерій Пацкан.