Валерій Пацкан: Рахункова палата зацікавлена у посиленні контролю за використанням фінансової допомоги Україні з боку ЄС

08.02.2019 16:00

Рахункова палата зацікавлена у посиленні контролю за використанням фінансової допомоги, що виділяється Україні з боку Європейського Союзу. І готова до проведення аудитів макрофінансової допомоги, яка надається Україні. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час двосторонньої зустрічі у Варшаві з Президентом Європейського суду аудиторів Клаусом-Хайнером Лене. Зустріч відбулася в рамках 100-річного ювілею Вищої палати контролю Республіки Польща.

Валерій Пацкан наголосив, що у зв'язку з активізацією відносин між Європейським Союзом та Україною і підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, розбудова дієвих механізмів контролю за фінансовою (бюджетною та секторальною) і технічною допомогою, яку виділяє ЄС Україні, стає все більш актуальною.

Він зауважив, що Рахункова палата удосконалює внутрішню процедуру проведення аудитів щодо проектів, які отримують позики міжнародних фінансових організацій. Крім того, аудитори Рахункової палати беруть участь у роботі груп зовнішнього аудиту програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства на 2014–2020 роки (ENI CBC Programmes 2014–2020).

«Ми активно стежимо за питаннями бюджетної та секторальної допомоги Україні з боку ЄС. І Рахункова палата зацікавлена у підвищенні своєї ролі в процесі контролю за її використанням. Ми готові проводити аудити макрофінансової допомоги ЄС, яка надається Україні. І тут Рахункова – партнер Європейського суду аудиторів. Аналогічно ми зацікавлені у підвищенні кваліфікації наших аудиторів, які займаються питаннями контролю за міжнародною фінансовою допомогою, яка надається Україні», – додав Валерій Пацкан.

Зі свого боку Президент Європейського суду аудиторів Клаус-Хайнер Лене висловив впевненість, що зустріч у Варшаві дасть новий імпульс розвитку співробітництва між Рахунковою палатою та Європейським судом аудиторів. Він зауважив, що вивчення Рахунковою палатою досвіду Європейського суду аудиторів дозволить ефективніше здійснювати аналіз використання державними органами бюджетних коштів в умовах проведення реформ. Президент Європейського суду аудиторів також підтвердив готовність прийняти фахівців Рахункової палати на стажування.

Під час зустрічі сторони також обговорили ініціативу Рахункової палати щодо створення Спецгрупи INTOSAI з аудиту оцінювання завданих збитків через військові конфлікти. Президент Європейського суду аудиторів підтримав таку позицію Рахункової палати.