Перший рік змін

Рік тому, очоливши Рахункову палату, одразу дав зрозуміти -  зміни неминучі. І реальні, а не на папері. Бо Рахункова палата нарешті має «вийти з тіні».  Вищий орган аудиту, який відстоює ефективне використання кожної гривні українців, повинен користуватися довірою суспільства. І кожен українець має чітко знати, що Рахункова не дозволить розтягувати недобросовісним чиновникам їх гроші по кишенях, а змушуватиме спрямовувати їх на важливі речі – підвищення соцстандартів, покращення якості освітніх та медичних послуг, будівництво доріг тощо. Адже для мене немає такого поняття як державні кошти. Є кошти кожного платника податків і вони мають працювати ефективно.

Звичайно, як кожен новий керівник, я «заряджений» на швидкі зміни – хотілося все реалізувати протягом трьох-чотирьох місяців. У перші тижні до мене стояла черга із «доброзичливців», які розказували, чому ті чи інші зміни неможливі. Певне непорозуміння та спротив дещо гальмували процес реформування Палати. Але загалом ми впоралися.

Йдучи на посаду, я також чітко розумів, що ефективна робота інституції не додасть друзів. Але і до цього був готовий. Я оптиміст і вірю, що наші об’єкти контролю розумітимуть, що Рахункова палата – не ворог, а надійний партнер для тих, хто прагне ефективно витрачати кошти. Але ми не хочемо нести відповідальність за бездіяльність об’єктів контролю, ми не хочемо і не будемо замовчувати порушення, які виявляємо.

Прагнення домогтися якісних змін фінансової системи зумовило прагнення змінити і підходи до роботі інституції. Рік тому ми взяли курс на підвищення якості роботи і кваліфікації наших працівників, проведення аудитів за міжнародними стандартами,  технічне оновлення та відкритість. І досягли значного прогресу.

Змінено формат співпраці з урядом та парламентом. Я постійно беру участь в засіданнях уряду, погоджувальної ради парламенту, засідань комітетів Верховної Ради, постійно комунікую з депутатами, міністрами та іншими  посадовцями. До всіх я доношу головний меседж - зловживанням, насамперед, запобігає ефективна робота менеджерів будь-якого відомства чи установи. І суть нашої роботи – надання практичних рекомендацій для підвищення ефективності діяльності управлінців. Викорінення корупції залежить від ефективної діяльності всієї владної вертикалі. Ми не хочемо і не будемо замовчувати жодної цифри  порушень, які виявляємо. Ми робимо все, щоб наші звіти, підготовлені за міжнародними стандартами, завжди були надійним джерелом достовірної стратегічної інформації для Президента, парламенту і уряду, і, що не менш важливо, - для всього суспільства в процесі реформування країни.

За цей рік всім об’єктам контролю Рахункова палата дала чітко зрозуміти - наші рекомендації мають виконуватися. І жодні формальні відписки не проходитимуть. Минув час, коли Рахункову палату можна було ігнорувати.

Ми домоглися розширення переліку баз даних та державних реєстрів, до яких Рахунковій надають доступ. Відкриття баз ДФС, Казначейства, Мін‘юста - це лише «перша ластівка», і робота у цьому напрямку триває. Що нам це дає? Все дуже просто. Це - скорочення термінів проведення аудитів та база для здійснення більш аргументованих висновків.

Значно активізована співпраця із правоохоронними органами - вже підписані угоди з НАБУ та ДБР, а незабаром укладемо з ГПУ та іншими. За рік каденції оновленого складу Палати за нашими матеріалами вже розпочато 62 кримінальних провадження. Звичайно ми не каральний орган. Але кожному громадянину важливо не лише чути гучні викриття щодо недбалого поводження з їх грошима, а щоб і винні в цьому несли належне покарання. І ніхто не повинен уникати відповідальності.

Не секрет, що ефективна робота інституції залежить від фаховості її працівників. Тож підвищення кваліфікації наших аудиторів та оновлення кадрів були для нас протягом року не менш важливими завданнями. Залучаємо міжнародних експертів та наших науковців до співпраці. Хочемо  бути зрозумілими і сучасними, мати ефективну комунікацію з об’єктами контролю, громадськістю, ЗМІ. Тому розробили нову айдентику, запустили в тестовому режимі новий сайт, сторінки Рахункової палати в соцмережах.

Вдалося започаткувати нову філософію міжнародної співпраці. Інтеграція у світову систему аудитів - те, чого давно потребувала робота Рахункової. Вперше за весь час існування нашої інституції провели функціональну оцінку діяльності. Завдяки фінансовому сприянню Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) оцінку проводив Вищий аудиторський офіс Великобританії, із залученням експертів Німеччини та Польщі. І ми вже отримали  рекомендації, на чому слід зосередитися для більш ефективного реформування Палати. На їх основі також буде напрацьована Стратегія розвитку Рахункової палати. Без неї далі рухатися дуже складно. До речі, GIZ, за дорученням Уряду Німеччини, виділило значні кошти Рахунковій палаті не лише на проведення функціональної оцінки, а і на навчання із підвищення кваліфікації наших співробітників.

За цей час підписали угоди про співпрацю з «рахунковими» Естонії, Грузії, Польщі, Албанії, Ізраїлю. Беремо активну участь в паралельних міжнародних аудитах, опановуємо фінансові та IT-аудити. Важливим партнером для нас був і залишається Світовий банк. За останні 10 років Рахункова палата провела 35 аудитів проектів Світового банку, що реалізуються в Україні через державний бюджет.

Ми постійно підтримуємо зв’язок із вищими органами аудиту інших країн, із Європейською та Міжнародною організаціями вищих органів фінансового контролю - EUROSAI та INTOSAI. До речі, попри те, що багато країн-членів INTOSAI постраждали від військової агресії, саме Рахункова палата порушила питання про створення Спецгрупи з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів. Виявилося, що досі немає єдиної міжнародної методології, як це робити — і слід оперативно це виправляти. Вже обговорив нашу ідею з послами іноземних держав, очільниками низки вищих органів аудиту. Бачу розуміння і підтримку ініціативи Рахункової палати. Для нас дуже важливо, щоби на Конгресі INTOSAI у вересні цього року більшість країн підтримали Україну і проголосували за створення відповідної Спецгрупи.

І це далеко не повний перелік наших досягнень. Боротьба за ефективне використання коштів українців триває! Розпочинаємо другий рік змін!