Рахункова палата провела у Держрибагентстві фінансовий аудит за міжнародними стандартами

17.04.2019 16:39

Рахункова палата провела фінансовий аудит Державного агентства рибного господарства України, який здійснювався із використанням міжнародних стандартів вищих органів аудиту (ISSAI). Відповідальний за проведення аудиту - член Рахункової палати Віктор Богун.

Аудиторами Рахункової палати встановлено факти зайво виплаченої заробітної плати державним службовцям за дні відряджень на майже 403 тис грн та сплати комісії при обміні валюти на 31,2 тис. гривень. Крім того, фінансовим аудитом виявлено, що результати наукових розробок (досліджень) на загальну суму 33 млн грн відображалися у складі нематеріальних активів, які не відповідають їх критеріям.

Аудиторами також встановлено заниження вартості активів і валюти балансу при веденні обліку фінансових активів (станом на 01.01.2018 та на 01.01.2019 – на 1,4 млн грн). Також не відображено на балансі вартість акцій (50 тис акцій) риболовецької компанії, які є власністю Держрибагентства. Не вірно відображено і вартість придбаних основних засобів на суму майже 600 тис грн. Крім того, не відображено у річній фінансовій звітності інформацію про операції з пов'язаними сторонами загальною вартістю 1,3 млн гривень.

Зазначені вище недоліки, на думку аудиторів, призвели до викривлень як консолідованої фінансової та зведеної бюджетної звітності Державного агентства рибного господарства України, так і фінансової та бюджетної звітності апарату агентства. При цьому, викривлення фінансової та бюджетної звітності апарату агентства, за застосованих методологічних підходів, є суттєвими, що впливає на достовірність та справедливість інформації зазначеній у цій звітності.

Разом з тим, консолідована фінансова та зведена бюджетна звітність Держрибагентства станом на 01.01.2019 в цілому достовірна щодо надходжень, витрат бюджетних коштів і правильно визначає фінансовий стан Держрибагентства.

Рахункова палата за результатами проведеного аудиту вказала Державному агентству рибного господарства України на виявлені порушення і недоліки, а також надала відповідні рекомендації.

У зв'язку з існуванням ризиків збитків державного бюджету, Рахункова палата ухвалила рішення поінформувати Генеральну прокуратуру України про виявлені факти. Звіт і рішення Рахункової палати буде розміщено на офіційному веб-порталі Рахункової палати.