За рекомендацією Рахункової палати Уряд затвердив перелік установ, організацій та підприємств НААН

11.05.2021 13:49

Кабінет Міністрів України виконав рекомендацію Рахункової палати і затвердив перелік установ, організацій та підприємств, що перебувають у віданні Національної академії аграрних наук.

Рахункова палата за результатами аудиту ефективності використання Національною академією аграрних наук України коштів держбюджету та управління об’єктами державної власності, що мають фінансові наслідки для державного бюджету, рішенням від 9 червня 2020 року рекомендувала Уряду затвердити у новій редакції відповідний перелік.

Аудит, відповідальним за проведення якого був член Рахункової палати Віктор Богун, виявив, що такий перелік був затверджений у 1999 році і протягом 20 років, не дивлячись на структурні зміни у НААН, зокрема надання їй нового статусу, не оновлювався.

Рахункова палата встановила, що  станом на 1 січня 2020 року у віданні НААН перебувало 276 установ, підприємств та організацій (у тому числі в АР Крим – 26, в зоні проведення ООС – 4), з них 13 – не здійснюють господарську діяльність, 15 – перебувають у стадії банкрутства. При цьому, в оперативному управлінні державних підприємств та бюджетних установ відання НААН перебуває державне майно первісною вартістю  5,6  млрд грн, більше половини якого – земельні ділянки.

Належним чином не виконується Програма реформування аграрної науки та план заходів. Станом на 1 січня 2020 року з передбачених планом 24 заходів виконано лише 8 (кінцевий термін виконання заходів – квітень 2019 року).

Крім того, наукові центри, створені на базі наукових установ НААН, не виконували функції, передбачені Програмою. Це свідчить про її недосконалість і необхідність прийняття на законодавчому рівні нової Концепції реформування аграрної науки.