ВОА України та Молдови підписали оновлену Угоду про співробітництво

20.08.2021 15:00

Вищі органи аудиту України та Молдови підписали оновлену Угоду про співробітництво.

Документ підписали Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан та Президент Рахункової Палати Республіки Молдова Маріан Лупу. Підписання відбулось в рамках візиту делегації Рахункової Палати Молдови до Києва.

«Попередня Угода була підписана 20 років тому. Зважаючи на зміни, які відбулися протягом цих років, в тому числі укладення країнами двосторонніх Угод про асоціацію з Європейським Союзом, є необхідність оновити цей документ, щоб він відповідав сучасним вимогам. Я впевнений, що Угода дозволить вийти нашим вищим органам аудиту на новий рівень якісного та ефективного співробітництва», - сказав Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

В свою чергу Голова Рахункової палати Молдови Маріан Лупу зауважив, що дружні відносини та конструктивна співпраця між ВОА двох країн продовжуватиме бути взаємовигідною у майбутньому. Він додав, що Рахунковим палатам є чому повчитися один в одного.

Оновлена Угода передбачає, що співробітництво двох ВОА ґрунтується на цілях та завданнях Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) та Європейської організації вищих органів аудиту (EUROSAI). Сторони планують обмінюватись досвідом щодо теоретичних та практичних аспектів зовнішнього аудиту державних коштів, проводити паралельні та спільні аудити, та підвищувати кваліфікацію персоналу.

Крім того, планується організація та проведення спільних заходів, семінарів, конференцій, досліджень, тренінгів тощо. В рамках Угоди сторони обмінюватимуться інформацією, матеріалами та методологіями. Для реалізації цих цілей планується розробити трирічні плани співробітництва.

Валерій Пацкан та Маріан Лупу також обговорили можливість розширення співробітництва до тристороннього формату між вищими органами аудиту України, Республіки Молдова та Грузії. Таке співробітництво має стати логічним продовженням загальнодержавних політик активізації співпраці трьох країн у спільному просуванні своїх євроінтеграційних прагнень. Співпраця сильних незалежних ВОА трьох країн відповідно до кращих європейських практик та міжнародних стандартів аудиту сприятиме підвищенню ефективності реалізації міждержавних програм співробітництва.

Крім того, Валерій Пацкан та Маріан Лупу зустрілися з Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим. Під час зустрічі Дмитро Разумков зауважив, що співробітництво Рахункових палат України та Молдови важливе для обміну кращими європейськими практиками аудиту та для загального нагляду за реалізацією міжнародних програм. Він додав, що Верховна Рада продовжуватиме підтримувати співпрацю ВОА та готова підключитися до цього процесу.