Віктор Богун: За 4 роки Рахункова палата виявила порушень на 13 млрд грн у використанні коштів на охорону довкілля, природні ресурси та сільське господарство

01.10.2021 12:31

За останні чотири роки Рахункова палата виявила понад 13 млрд грн порушень та недоліків у використанні бюджетних коштів, які було спрямовано на охорону навколишнього середовища, використання природних ресурсів та сільське господарство.

Про це заявив член Рахункової палати Віктор Богун під час міжнародної регіональної конференції в Ужгороді «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

За словами Віктора Богуна, за 2018–2021 роки Рахункова палата провела 25 аудитів у сфері охорони навколишнього середовища, використання природних ресурсів та сільського господарства, з яких 3 – міжнародні. «В межах аудитів оцінили використання 41,6 млрд грн. За їх результатами виявлено порушень та недоліків на загальну суму 13,3 млрд гривень. Ми також ідентифікували ризики, які негативно впливають на довкілля та стан здоров’я людей»,  сказав він.

Віктор Богун нагадав, що у 2019 році Рахункова палата провела аудит ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів у лісовому фонді України. Аудит засвідчив, що в Україні не здійснюється облік лісів, моніторинг їх реального стану, не ведеться державний лісовий кадастр та загалом не забезпечується належна державна політика у сфері лісового та мисливського господарства. Крім того, постійні лісокористувачі неналежно оформлюють права на земельні ділянки, що посилює ризики їх відчуження. За рішеннями судів з 2011 року лісокористувачі були позбавлені майже 7 тис. га лісогосподарських земель.

«Збитки від лісових пожеж у 2017–2018 роках в Україні склали понад 70 млн гривень. Шкода, завдана незаконними рубками деревини протягом 2,5 років, оцінена майже в 740 млн гривень. Разом з тим рівень відшкодування завданих збитків не перевищує 3%. При цьому хочу наголосити, що такий стан – це лише за встановленими фактами, адже ризики не встановлених фактів є ще вищими»,  додав Віктор Богун.

Він підкреслив, що ще одна болюча проблема  паводки. «За останні 20 років в України було 6 значних паводків, які завдали чималих збитків. Останній призвів до значного підвищення водності річок західних регіонів України, зокрема, Дністра, Прута, Черемоші, Бистриці, і його вважають найбільшим в історії Західної України за останні 60 років, а загальні збитки від нього оцінені в 3–4 млрд грн»,  додав Віктор Богун. Він зауважив, що це питання постійно на контролі Рахункової палати і протягом 20172021 років проведено 3 аудити. «Хочу наголосити, що вкладати кошти у попередження стихійних лих фінансово набагато вигідніше, ніж ліквідовувати наслідки. В українських реаліях 1 вкладена у протипаводковий захист гривня, економить 7, які будуть витрачені на відновлювальні роботи»,  додав Віктор Богун. 

Він також наголосив, що результати аудитів Рахункової палати показали низьку ефективність використання бюджетних коштів, погіршення екологічного стану водних об’єктів України, зростання ризиків незабезпечення потреб населення і галузей національної економіки у водних ресурсах, а також ризиків неналежного збереження і відтворення водних ресурсів. «Це має негативний вплив на стан здоров’я населення України та становить загрозу національній безпеці України»,  додав член Рахункової палати.

Віктор Богун також зауважив, що Рахункова палата за результатами проведених аудитів надала низку пропозицій і окремі з них вже реалізовані парламентом та урядом. Наприклад, були внесені зміни до Держбюджету2021 і понад 65 млн грн спецфонду державного бюджету спрямували на здійснення заходів та виконання завдань і функцій Державного агентства лісових ресурсів. Крім того, ухвалений закон, який передбачає проведення національної інвентаризації лісів; схвалено План заходів щодо забезпечення реалізації в Україні Стратегії ЄС для Дунайського регіону на 2021−2023 роки, серед завдань якого є вирішення надзвичайної екологічної ситуації у смт Солотвино.