Мінсоцполітики виконало рекомендацію Рахункової палати щодо забезпечення автомобілями осіб із інвалідністю

25.01.2022 10:31

Мінсоцполітики виконало рекомендацію Рахункової палати удосконалити законодавство щодо забезпечення автомобілями, визнаними гуманітарною допомогою, осіб із інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Відповідні зміни до законів «Про гуманітарну допомогу» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» схвалив Кабмін.

Рахункова палата за результатами аналізу системи загальнообов’язкового державного пенсійного і соціального страхування та соціального захисту населення (рішенням від 13 липня 2021 року) рекомендувала підготувати та внести на розгляд Кабміну проєкт змін. Зокрема, щодо забезпечення автомобілями, визнаними гуманітарною допомогою, осіб, інвалідність яких пов’язана з трудовим каліцтвом.

Аналіз, відповідальним за проведення якого був член Рахункової палати Василь Невідомий, виявив, що з 2014 року потерпілих із інвалідністю припинили забезпечувати автівками через брак фінансів. Недопрацьована нормативна база не дозволяла вирішити питання іншим чином.

Крім цього, закони не передбачали видачу автомобілів як гуманітарну допомогу особам, інвалідність яких пов’язана з трудовим каліцтвом. Їм надавали лише автівки, які були у використанні. Проте їх кількість була незначною, порівняно з потребою.

Незатвердженим Кабміном залишався і порядок компенсації Фондом соцстрахування вартості авто, придбаних потерпілими самостійно.

Альтернативна компенсація на транспортне і технічне обслуговування, бензин, ремонт була суто декларативною. Наприклад, за отримані компенсації потерпілі у 2020 році могли придбати 15 л бензину на рік.

Відповідні зміни до законів ще має ухвалити парламент. Після цього українці, які отримали інвалідність на виробництві або професійне захворювання, звертатимуться до Фонду соцстрахування як отримувача гуманітарної допомоги.

При цьому Фонд організовуватиме та оплачуватиме навчання водінню, покриватиме витрати на бензин, ремонт та техобслуговування авто.