В Україні розпочато фінансування у рамках Дунайської транснаціональної програми

23.02.2022 10:07

В Україні у рамках Дунайської транснаціональної програми розпочато фінансування проєктів. А ефективність української системи управління та контролю за цією Програмою дає впевненість, що такі проєкти фінансуватимуться і надалі.

Про це йдеться у звіті про роботу у 2021 році групи аудиторів за Дунайською транснаціональною програмою. Керівник групи аудиторів за Програмою – член Рахункової палати Віктор Богун.

У 2021 році Генеральний директорат з питань аудиту використання європейських фондів Міністерства фінансів Угорщини, який є органом аудиту Дунайської транснаціональної програми, за участі аудиторів Рахункової палати як спостерігачів провів аудит операцій бенефіціара – партнера проєкту Українського гідрометеорологічного центру.

Під час аудиту не виявлено жодних помилок, невідповідностей чи підозр на них, що підтверджує операційну ефективність української системи управління та контролю за Дунайською транснаціональною програмою.

Загалом орган аудиту відібрав 40 партнерів проєктів для проведення у 2021 році аудиту за допомогою вибірки MUS, а також 3 додаткових елементів вибірки з використанням професійного судження. Вони включають чорногорського, молдавського та українського партнерів (Український гідрометеорологічний центр Держслужби України з надзвичайних ситуацій).

Україна як країна-партнер Європейського інструменту сусідства (ЄІС) реалізує проєкти Програми в Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській та Одеській областях. За результатами двох попередніх конкурсів, 13 партнерів з України взяли участь у реалізації 15 проєктів на суму 1,4 млн євро. Найбільша кількість проєктів українських бенефіціарів (8 проєктів) реалізована за напрямом «Інноваційна та соціальна відповідальність Дунайського регіону».

Держаудитслужба як національний орган контролю першого рівня перевірила витрати українських бенефіціарів (реципієнтів). Станом на 31 грудня 2021 року підтверджено витрати на 497,2 тис. євро, що становить 89% задекларованих витрат (557,4 тис. євро). По Українському гідрометеорологічному центру підтверджені витрати на 18,8 тис. євро, або 96% задекларованих (19,5 тис. євро).

Угодою про фінансування Дунайської транснаціональної програми в Україні видатки визнаються прийнятними для отримання внеску від ЄІС, якщо вони були понесені бенефіціаром і сплачені з 1 квітня 2014 року по 31 грудня 2023. Водночас, завдяки рішенню моніторингового комітету програми, Україна та Молдова продовжать використовувати відповідні кошти, які є в Дунайському регіоні, до 2027 року. Максимальний бюджет ЄІС для України додатково становитиме 2,48 млн євро, а новий конкурс запущено на початку 2022 року.

Довідково:

З 1 листопада 2021 року Україна офіційно головує у Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону та стала першою державою, яка не є членом ЄС, але координує діяльність 14 країн басейну річки Дунай і реалізацію стратегічних ініціатив ЄС у регіоні.

Дунайська транснаціональна програма Interreg є фінансовим інструментом з визначеною сферою дії, яка спрямована на підтримку інтеграції політики в Дунайському регіоні в обраних сферах відповідно до європейських нормативів, пов’язаних зі Стратегією ЄС для Дунайського регіону.

Згідно з Угодою про фінансування Дунайської транснаціональної програми Генеральний директорат з питань аудиту використання європейських фінансових фондів (Угорщина) є органом аудиту, а Рахункова палата – відповідальна за його здійснення.

У 2020 році Рахункова палата вжила належних заходів реагування щодо створення національної системи контролю першого рівня за Дунайською транснаціональною програмою. Це дало можливість у 2021 році українським партнерам-учасникам Програми розпочати процедури підтвердження понесених витрат для їх відшкодування.