Фахівці Рахункової палати проаудіювали п’ять проєктів за програмами прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства

08.03.2023 07:00

Протягом 2022 року фахівці Рахункової палати провели аудит п’яти проєктів у галузі екології, освіти, комунікації та захисту населення за чотирма програмами прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства.

Про це йдеться у Звіті про роботу в 2022 році групи аудиторів за програмами прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства (ППС ЄІС), зокрема: «Басейн Чорного моря 2014 – 2020 роки», «Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія 2014 – 2020 роки», «Україна-Румунія 2014 – 2020 роки», «Україна-Польща-Білорусь 2014 – 2020 роки». Назву останньої програми замінили на «Україна-Польща 2014 – 2020 роки», оскільки після початку збройної агресії росії проти України Єврокомісія призупинила співпрацю з білоруссю щодо спільних операційних програм прикордонного співробітництва.

Очолює групу аудиторів член Рахункової палати Василь Невідомий.

Представники Рахункової палати у складі групи аудиторів здійснили аудит за п’ятьма проєктами: «Комунікація – це ключ» Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області, «Транскордонна освітня мережа між Ботошанським повітом (Румунія) та Глибоцьким районом (Україна)» Глибоцької селищної ради, «Зростання рівня безпеки населення через менеджмент надзвичайних ситуацій» ГУ ДСНС України у Чернівецькій області, «Ro-Ua Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, «Чистіші річки – чистіші моря» Новокаховської міської громадської екологічної організації «МАМА-86-Нова Каховка», які реалізуються в Україні за двома програмами «Україна-Румунія 2014 – 2020 роки» та «Басейн Чорного моря 2014 – 2020 роки».

Аудитори виявили, що виконавці проєктів неправомірно включали до фінансових звітів вартість товарів, робіт і послуг з ПДВ, бюджети проєктів перевищувалися через різницю між курсом євро станом на дату проведення транзакцій та курсом євро на дату звітування, що за правилами ЄС має розглядатися як неприйнятні витрати, а в інших випадках – курсова різниця призводила до неповного використання коштів.

Група аудиторів за ППС ЄІС своєчасно та в повному обсязі виконала свою частину завдань, отриманих від аудиторських органів Румунії, Польщі та Угорщини, яким звітує Група аудиторів України за зазначеними чотирма програмами. Аудиторські органи цих країн Євросоюзу своєчасно подали Єврокомісії узагальнені якісні аудиторські звіти та висновки.

Виконання рекомендацій системних аудитів за програмами «Україна-Румунія 2014–2020 роки» та «Басейн Чорного моря 2014 – 2020 роки», наданих Групою аудиторів України, дозволило розпочати удосконалення структури Секретаріату Кабміну як Національного органу управління за ППС ЄІС (NA) для забезпечення належного розмежування завдань у рамках програми. При цьому Секретаріат КМУ почав розроблення та затвердження процедур, які б запобігали випадкам підозрюваного та фактичного шахрайства, виявляли та усували їх, а також реагували на виявлені ризики та інформували щодо них відповідні Органи управління, Єврокомісію, Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству та Європейський суд аудиторів. Секретаріату Кабміну також рекомендували розробити процедури відстеження випадків потенційного та фактичного шахрайства. Виконання цієї рекомендації розпочали у листопаді 2022 року у співпраці з експертами технічної підтримки виконання та управління ППС ЄІС (TESIM). Моніторинг реалізації зазначених рекомендацій продовжується.

Крім того, аудитори взяли участь в онлайн-засіданнях і нарадах за програмами «Україна-Румунія 2014 – 2020 роки» та «Басейн Чорного моря 2014 – 2020 роки», а також у шостому мережевому засіданні щодо аудитів за ППС ЄІС.

 

Довідково:

19 грудня 2016 року Уряд України та Єврокомісія підписали чотири Угоди про фінансування спільних операційних програм прикордонного співробітництва на 2014–2020 роки в рамках Європейського інструменту сусідства.

Єврокомісія фінансувала ППС ЄІС 2014–2020 років на безповоротній основі. Загальний бюджет програм, які реалізуються в Україні, – близько 403 млн євро, з яких 366 млн євро – кошти Європейського Союзу.

За правилами Єврокомісії, закриття та аудит спільних операційних програм ППС ЄІС 2014–2020 років здійснюється впродовж наступних кількох років після формального закінчення строку їх реалізації.