Медреформа в Україні сприяла збільшенню пільг із ПДВ з операцій із постачання послуг з охорони здоров’я

16.03.2023 08:12

Медична реформа в Україні сприяла збільшенню кількості платників ПДВ, а також обсягів проведених операцій із постачання послуг з охорони здоров’я. Зокрема, за рахунок програми державних гарантій медичного обслуговування населення кількість пакетів медпослуг збільшилася з 30 у 2020 році до 37 в 2022 році. Внаслідок цього збільшилися суми отриманих податкових пільг медзакладами, що мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я.

Про це йдеться у Звіті про результати аналізу ефективності та обґрунтованості застосування податкових пільг з податку на додану вартість за операціями з постачання послуг з охорони здоров’я. Відповідальний за підготовку Звіту – член Рахункової палати Цезар Огонь.

У 2020 році податкова пільга за операціями з постачання медичних послуг становила 13,2 млрд грн, у 2021 році – 19,3 млрд грн. За 9 місяців 2022 року – 14,3 млрд грн. Це 10% загальних видатків на охорону здоров’я минулого року.

За інформацією Державної податкової служби, у 2020 році кількість платників ПДВ, які скористалися податковою пільгою, порівняно з 2019 роком збільшилася з 1674 до 2562, у 2021 році – до 2885, у першій половині 2022 року вона становила 2752 через війну.

Аналіз засвідчив, що протягом 2,5 років ДПС не проконтролювала повноту обліку та правильність визначення податкових пільг при операціях із постачання медичних послуг і сум цих пільг.

Крім того, аудитори виявили розбіжності в сумі 1,6 млрд грн між даними у деклараціях платників ПДВ і звітах ДПС про суми податкових пільг. Так, у звіті податкової зазначається, що за 2,5 роки платникам ПДВ, які провадили операції з постачання медичних послуг, надали пільги на 42,1 млрд гривень, а в деклараціях платників ПДВ сума податкових пільг становила 43,7 млрд гривень.

Також протягом 2020 – I півріччя 2022 років ДПС неналежно координувала дії територіальних органів щодо контролю за обґрунтованістю та законністю застосування податкових пільг із постачання медичних послуг. За результатами вибіркової перевірки в ДПС наші фахівці встановили 39 суб’єктів господарювання, що не мали ліцензії з медичної практики та задекларували податкову пільгу на 62 млн гривень.

Аудитори Рахункової палати виявили, що за 10 років Міністерство охорони здоров’я так і не створило реєстру акредитованих закладів охорони здоров’я. Через відсутність такого реєстру українці досі не можуть отримати офіційну інформацію про наявні в медзакладах послуги.

У 2019 році Рахункова палата проводила аудит ефективності та обґрунтованості застосування податкових пільг із ПДВ за операціями з постачання послуг з охорони здоров’я і надала 12 рекомендацій. Водночас аналіз засвідчив, що Кабмін, МОЗ і ДФС виконали частково або повністю лише 7 із них. Решта питань щодо ефективного контролю за правомірністю застосування податкових пільг досі актуальна.

Звіт і рішення за результатами аналізу будуть опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.