Валерій Пацкан: Рахункова палата проводитиме аудити оцінки збитків, завданих Україні війною

31.03.2023 14:44

Рахункова палата проводитиме аудити оцінки збитків, завданих Україні збройною агресією рф. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час виступу на спільному онлайн-семінарі з представниками Національного аудиторського офісу Великої Британії «Рахункова палата і НАО: працюємо разом».

Він нагадав, що росія почала війну ще 9 років тому, але належну увагу фіксуванню та обліку збитків до повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року в Україні не приділяли. «Масштаб завданої шкоди за ці роки, без перебільшення, – колосальний. І дати йому дійсно об’єктивну оцінку – надзвичайно важко», – зазначив Валерій Пацкан.

За його словами, Рахункова палата ще у 2018 році виступила з пропозицією створити окрему робочу групу на рівні INTOSAI. «Однак багато наших колег вбачали в цьому політичний контекст та не сприймали рівень нагальності цього питання для України. Час показав, що вони помилялись», – додав він.

Голова Рахункової палати зауважив, що на відновлення та реконструкцію України вже потрібно 411 млрд дол. США. Це дані Світового банку. Водночас на кінець лютого 2023 року безпосередні задокументовані збитки, завдані інфраструктурі через повномасштабне вторгнення, оцінюються у 144 млрд дол. США.

«І це лише збитки, завдані інфраструктурі! Набагато важче оцінити значні людські втрати, економічні та екологічні збитки, соціальні і медичні витрати. Тому ми дуже розраховуємо на досвід наших британських колег. У рамках двосторонньої співпраці ми насамперед маємо напрацювати чіткі аудиторські підходи, плани та завдання для визначення масштабів аудитів, а також визначити види аудитів та аудиторських процедур», – підкреслив Валерій Пацкан.

Він додав, що саме Рахункова палата має виконати аудити методик, процесів та діяльності з оцінки збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії росії. Це потрібно для того, щоб оцінка обсягів збитків від війни могла використовуватися міжнародними судами для отримання репарацій та надання міжнародної допомоги, а також для розрахунку необхідних коштів на відновлення.

«Звітність за результатами оцінювання збитків має підтвердити незалежний аудит відповідно до міжнародних стандартів. Такі аудити маємо намір  здійснювати, заручившись підтримкою іноземних партнерів», – сказав Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан наголосив, що залучення Рахункової палати до комплексного плану відбудови країни буде корисним як на внутрішньому, так і на зовнішньому рівнях за такими напрямами:

для суспільства – підтвердження або спростування достовірності результатів проведеної Урядом оцінки збитків, завданих внаслідок збройної агресії рф; забезпечення належної та повної фіксації збитків громадян;

для держави – приведення процесу з фіксації, оцінки збитків, завданих Україні внаслідок військової агресії, до єдиних належних правил та підходів, що ухвалені міжнародним співтовариством;

для вищих органів аудиту іноземних країн – зведення та актуалізація інформації щодо кращих практик в сфері аудиту оцінки збитків, напрацювання керівництва (стандарту) з проведення аудиту оцінки збитків, завданих війною (воєнними діями);

для міжнародних організацій та країн-донорів – виконання ролі гаранту щодо конкретних обсягів допомоги для забезпечення відновлення.

 

Ukraine NOW
THE ACU ROLE IN THE AUDITING DAMAGE AND LOSSES