Рахункова палата і Урядовий офіс підзвітності США спільно готуються до моніторингу міжнародної фінансової підтримки України

31.05.2023 15:28

У рамках проєкту міжнародної технічної допомоги від USAID у Кракові розпочалася спільна робоча сесія з питань проведення аудитів Рахункової палати щодо прямої бюджетної підтримки України з боку Уряду США. Йдеться про практичну взаємодію Рахункової палати та Урядового офісу підзвітності США щодо підготовки аудитів, метою проведення яких є забезпечення прозорості та ефективності використання коштів, що надходять до України від міжнародних партнерів, зокрема від США через проєкти та програми Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Так, з початку повномасштабної агресії рф Сполучені Штати Америки виділили Україні прямої бюджетної підтримки на 16,74 млрд дол США у формі грантів до загального фонду державного бюджету, які фактично є безповоротною фінансовою допомогою. Кошти надходять в рамках проєктів Світового банку. 

Українські та американські аудитори спільно готують дорожню карту таких аудитів. 

Від Рахункової палати до делегації на чолі з Т.в.п. Голови, заступником Голови Андрієм Майснером також входять інші члени Рахункової палати: Андрій Дідик, Василь Невідомий, Геннадій Пліс, Цезар Огонь.

Андрій Майснер до початку робочої сесії зазначив: «Безпрецедентна фінансова та технічна підтримка України з боку міжнародних партнерів, зокрема стратегічного партнера, яким є США, обумовлює необхідність підтримувати взаємну довіру через прозорість і ефективність використання коштів, досягнення цілей фінансування. Така допомога і співпраця разом із героїзмом ЗСУ наближають Перемогу України над рф!»

У результаті проведення робочої сесії має відбутися взаємна верифікація аудиторських підходів, методик і практик для належного забезпечення прозорого та ефективного використання коштів міжнародної фінансової підтримки України через якісний зовнішній аудит з боку Рахункової палати.