Зменшити вплив катастроф і зберегти людські життя: Робоча група EUROSAI прозвітувала за 2023 рік

05.02.2024 17:10

У 2023 році Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, яку очолює Рахункова палата (далі – Робоча група), зосередила свою увагу на розробці основних положень Керівництва з аудиту оцінювання збитків, завданих внаслідок збройних конфліктів міжнародного характеру/збройних агресій, Практичних рекомендацій щодо проведення аудитів оцінки ймовірних збитків та мінімізації негативних наслідків катастроф, а також підготовці спільного звіту про результати міжнародного координованого аудиту збереження лісів від пожеж.

Про це йдеться у Звіті про діяльність Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, за 2023 рік.

Одним із пріоритетів Робочої групи було напрацювання практичних рекомендацій щодо проведення аудитів оцінки ймовірних збитків та мінімізації негативних наслідків катастроф. Рахункова палата, яка головує в Робочій групі, торік активно долучилася до цього процесу шляхом здійснення відповідних контрольних заходів щодо методик, процесів та діяльності з оцінки збитків, завданих воєнною агресією росії. Адже лише за умов належної фіксації й документування відповідно до чинного законодавства, прийнятих методик, стандартів і міжнародних практик встановлені факти, визначені розміри шкоди та збитків можуть визнатися світом як незаперечні докази шкоди, завданої Україні війною.

Базуючись на власних аудиторських знахідках, а також на результатах опитування щодо здійснених протягом останніх п’яти років аудитів у сфері попередження та ліквідації катастроф, розроблено типову матрицю аудиту у сфері катастроф та підготовлено інформаційну базу аудитів та їх питань.

Потрібно мати ефективні плани реагування на надзвичайні ситуації, готувати населення до можливих небезпек, вдосконалювати інфраструктуру для зменшення ризиків виникнення катастроф. Важливо не лише ефективно реагувати, а й вживати заходів щодо їх попередження у подальшому. Співпраця між різними країнами, організаціями та агентствами дасть змогу зменшити вплив катастроф і зберегти людські життя”, – сказав відповідальний за підготовку Звіту член Рахункової палати Віктор Богун.

Виконуючи Стратегічний план діяльності на 20212024 роки, Робоча група провела ІХ  засідання та навчальний семінар на тему «Катастрофи сучасності: роль та завдання ВОА» у Бухаресті (Румунія), в якому взяли участь 43 учасники з 11 ВОА та запрошені експерти з ЄС та США.

Також за результатами національних аудитів ВОА Рахункова палата як голова Робочої групи розпочала підготовку спільного звіту про результати міжнародного координованого аудиту збереження лісів від пожеж. Стратегічним планом передбачено проведення у 2024 році зацікавленими ВОА координованого аудиту щодо готовності урядів до запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків з метою оцінки дієвості національних систем забезпечення безпеки населення, навколишнього середовища, об'єктів та споруд і уникнення або зменшення ризиків можливих катастроф.

 

Довідково:

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, створена у 2014 році згідно з резолюцією IX Конгресу EUROSAI. Протягом усього періоду групу очолює Рахункова палата.

На кінець 2023 року Робоча група складалася з 18 вищих органів аудиту, з яких 16  – члени Робочої групи, 2 – спостерігачі. У березні 2022 року Керівна рада EUROSAI за пропозицією Рахункової палати призупинила членство 2 ВОА – республіки білорусь та росії.

Розгорнуту інформацію про діяльність Робочої групи за 2022 рік розміщено у 27 виданні журналу EUROSAI.