Ольга Піщанська: ВОА мають стимулювати державні органи вдосконалювати електронні системи

07.02.2024 19:34

З розвитком цифровізації держави зростають і видатки на ці цілі, а, відповідно, і потреби щодо контролю за ефективністю їх використання. Тож актуальним є системне вивчення рівня задоволення відповідних потреб громадян та бізнесу, якості цифрових послуг. Саме таким чином вищі органи аудиту мають стимулювати державні органи вдосконалювати електронні системи, зокрема у напрямку безпеки.   

Про це розповіла Голова Рахункової палати Ольга Піщанська під час міжнародної конференції «Роль незалежних вищих органів аудиту у покращенні функціонування сучасних безпечних цифрових держав», яка триває зараз у місті  Варшава (Польща).

У заході також беруть участь керівники вищих органів аудиту Чехії, Кіпру, Португалії, Іспанії, Киргизстану, Словаччини, представники Європейської палати аудиторів, а також Інтерполу. Захід приурочено до 105-ї річниці заснування Вищої палати контролю Республіки Польща.

«Розвиваючи цифрову державу, Україна дбає не лише про доступність та зручність послуг для громадян, а й про подолання корупції та економію державних коштів. Українці мають доступ до широкого діапазону цифрових послуг: від запису у чергу до лікаря чи відкриття бізнесу до публічних закупівель. Держава також цифровізувала більшість своїх реєстрів. Зараз їх 350», – зазначила Ольга Піщанська.

Голова Рахункової палати зауважила, що у 2022 році аудитори інституції, проаналізувавши використання коштів держбюджету на електронне урядування, встановили, що у попередні два роки це фінансування сприяло активному розвитку цифровізації й запровадженню нових суспільно важливих електронних послуг та сервісів.

«Співпраця з нашими партнерами з EUROSAI посилює роль Рахункової палати у розвитку якості та безпеки електронного врядування. Також ми будемо вдячні за залучення наших фахівців до спільного проведення аудитів інформаційної інфраструктури», – зауважила Голова Рахункової палати. Вона підкреслила, що робота вищих органів аудиту у сфері цифровізації посилює віру людей у здатність державних установ відповідати потребам та викликам часу. Водночас ці зусилля аудиторів відкривають нові, ефективні можливості застосування сучасних технологій на благо суспільства.

Сьогодні в рамках заходу також відбулася низка двосторонніх зустрічей Голови Рахункової палати з колегами. Зокрема, з Президентом Європейської палати аудиторів Тоні Мерфі та членом Європейського суду аудиторів Мареком Опіолою, Президентом Вищої палати контролю Республіки Польща Маріаном Банасем, Генеральним секретарем EUROSAI та Президентом ВОА Іспанії Енрікетою Хавегою, Генеральним аудитором ВОА Кіпру Одіссеасом Міхаелідесом, Президентом Аудиторського суду Португальської Республіки Жозе Таваресом та Президентом Вищого аудиторського офісу Словаччини Любомиром Андраші. Під час зустрічей обговорили питання активізації співпраці, зокрема, проведення міжнародних паралельних аудитів, обміну досвідом, організації стажувань аудиторів, проведення спільних заходів у рамках Контактного комітету ВОА країн ЄС та Мережі вищих органів аудиту країн-кандидатів та потенційних кандидатів на членство в ЄС, що є складовою євроінтеграційних кроків Рахункової палати.