Комітет соцполітики ВРУ рекомендував Уряду вжити заходів задля усунення проблем забезпечення громадян засобами реабілітації

01.05.2024 16:55

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 1 травня затвердив свої рекомендації, сформовані, зокрема, за результатами розгляду Звіту Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації (ТЗР).

Нагадаємо, у цьому Звіті  Рахункова палата наголошувала на існуванні проблеми щодо адекватного ціноутворення на імпортні комплектуючі для протезування. Аудиторами було встановлено, що їх часто закуповували через посередників, які завищували ціни у рази, порівняно з задекларованою на митниці вартістю. Крім цього, аудитори звернули увагу на факти надання підприємствами-виробниками до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю недостовірної інформації про фактичну дату забезпечення громадян технічними засобами реабілітації.

Відповідно, за результатами сьогоднішнього засідання Комітет ВРУ рекомендував Кабінету Міністрів України невідкладно розглянути питання щодо затвердження плану заходів, які необхідно здійснити задля усунення усіх недоліків забезпечення окремих категорій населення технічними засобами реабілітації, у тому числі проблемних питань, зазначених у Звіті Рахункової палати.

Зокрема, Уряду рекомендовано вжити заходів щодо розвитку сфери протезування в Україні, забезпечивши впровадження і масштабування передових світових практик; розробити заходи зі стимулювання впровадження повного циклу виробництва ТЗР в Україні та опрацювати методологію оцінки потреб у сфері протезування.

Кабінет Міністрів України, Міністерство соціальної політики, Міністерство економіки, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки, Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю та Національна соціальна сервісна служба України мають поінформувати Комітет ВРУ про виконання цих рекомендацій до 1 серпня 2024 року.