Рахункова палата затвердила Звіт за результатами аудиту діяльності Міноборони у сфері закупівлі, розробки і модернізації озброєння та військової техніки

07.06.2024 10:51

6 червня Рахункова палата ухвалила Звіт за результатами аудиту відповідності на тему «Діяльність Міноборони у сфері закупівлі, розробки і модернізації озброєння та військової техніки». 

 

Водночас Рахункова палата може повідомити, що зазначеним аудитом було охоплено період діяльності Міноборони та державного підприємства Міноборони «Агенція оборонних закупівель» за 2022-2023 роки. 

Щодо Звіту на засіданні Рахункової палати доповідав відповідальний за проведення зазначеного аудиту член палати Геннадій Пліс. 

 

На засідання Рахункової палати, де розглядалося зазначене питання, були запрошені керівництво Міністерства оборони України, народні депутати, зокрема, з Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 

Матеріали Звіту містять відомості, що становлять державну таємницю. 

У результаті аудиту були встановлені факти та їх причини, через які Збройні Сили України не отримали у необхідному обсязі, вчасно озброєння та військову техніку. 

Зокрема, аудит виявив факти:

- невикористання у повному обсязі Міноборони бюджетних асигнувань, передбачених на закупівлю, розробку і модернізацію озброєння та військової техніки, 

- неналежне виконання суб’єктами господарювання укладених з Міноборони державних контрактів, що призвело до утворення довгострокової (у тому числі простроченої) дебіторської заборгованості;

- нерезультативність окремих наукових розробок;

- незабезпечення найбільш нагальних та пріоритетних потреб Збройних Сил України в озброєнні та військовій техніці, за умови наявності бюджетного асигнування.

Заступник міністра оборони Іван Гаврилюк подякував за проведений аудит та звернув увагу, що період, за який проводився аудит, був чи не найважчим в новітній історії держави та Міністерства оборони зокрема. Він також зазначив, що частина зауважень, що містяться у звіті, вже виконана. Решта - у процесі виконання. Зокрема, за його словами, з метою впорядкування процесів та планування закупівель в Міністерстві оборони системно змінило архітектуру закупівель, перейшовши на дворівневу систему, яка відповідає практикам НАТО: створено Департамент політики закупівель, розпочато роботу Агенції оборонних закупівель та Державного оператора тилу на засадах міжнародних стандартів. Це в свою чергу дало змогу звільнити Департамент військово-технічної політики та розвитку озброєння і військової техніки від не властивих функцій та сконцентрувати їх зусилля на формуванні військово-технічної політики та розвитку озброєння, зазначив представник Міністерства оборони.

За підсумками контрольного заходу сформовано рекомендації Кабінету Міністрів України та Міноборони, невідкладне виконання яких дозволить покращити ситуацію із забезпеченням необхідним озброєнням.

Враховуючи, що розголошення відомостей, які містяться у матеріалах аудиту, може завдати шкоди національній безпеці України, Звіт не буде оприлюднено на сайті Рахункової палати. 

Водночас його матеріали будуть надіслані Президентові України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Раді національної безпеки і оборони України та об’єктам контролю, з дотриманням законодавства про державну таємницю.