57 проєктів на €48,8 млн: Відбулося заключне засідання програми «Басейн Чорного моря 2014-2020»

14.06.2024 13:49

Підсумки восьмирічної роботи спільної операційної програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Басейн Чорного моря 2014-2020» підбили її учасники на заключній конференції у місті Констанца (Румунія).

Зазначена програма реалізує проєкти у Вірменії, Грузії, Республіці Молдова та окремих регіонах Болгарії, Греції, Румунії, Туреччини і України. Мета програми: покращення добробуту людей у ​​регіонах Чорноморського басейну, шляхом забезпечення сталого розвитку та спільного захисту навколишнього середовища.

До групи аудиторів програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства, куди входить і «Басейн Чорного моря 2014-2020», входять представники Рахункової палати, зокрема, Департаменту контролю гуманітарної та соціальної сфери.

В останньому засіданні Спільного моніторингового комітету та заключній конференції спільної операційної програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Басейн Чорного моря 2014-2020» взяли участь керівні та контрольні структури Програми усіх восьми держав-учасниць, а також представників Європейської Комісії, Аудиторського органу програми, проєкту TESIM та бенефіціарів. Учасники відзначили вагомі результати програми та розповіли про виклики у її реалізації. 

Зауважимо, коштом програми за вісім років профінансовано 57 проектів загальною вартістю €48,8 млн, здійснено 34 інвестиції в культурну та творчу інфраструктуру, інфраструктуру, пов’язану з туристичним сектором та портами, а також в інфраструктуру, призначену для захисту та моніторингу навколишнього середовища.

Представники Рахункової палати, включені до складу Групи аудиторів за ППС ЄІС «Басейн Чорного моря 2014-2020 роки», здійснили тестування заходів контролю за 3 з цих проєктів та провели 2 системних аудити.  Зокрема, проаналізували проєкти  «Інтенсифікація торгівлі і модернізація сектору бджільництва, а також пов’язаних з ним секторів економіки у басейні Чорного моря», «Чистіші річки-чистіші моря» та «Зелений туризм та історична спадщина – сходинка для розвитку Басейну Чорного моря». За останнім було виявлено факти проведення закупівель без використання електронної системи Prozorro, а також зменшення очікуваної вартості товарів.

Детальніше про останній аудит Рахункової палати за цим проєктом – за посиланням.