«Пріоритет Рахункової палати – сприяння відновленню України»: Ольга Піщанська на засіданні керівників ВОА Вишеградської групи (4+2)

26.06.2024 12:16

Головним пріоритетом у Рахункової палати у 2025 році буде сприяння ефективному відновленню та реконструкції України, в той час як у поточному році головна увага зосереджена на сферах безпеки і фінансів. Про це у своєму виступі  під час щорічного засідання керівників вищих органів аудиту регіонального об’єднання «Вишеградська четвірка (В-4) + Група-2» зазначила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

 

Захід відбувся 24-25 червня у місті Грац (Австрія). У ньому взяли участь керівники вищих органів аудиту Австрії, Польщі, Словаччини, Словенії, Угорщини та Чехії як постійні члени об’єднання. ВОА України, Боснії і Герцеговини та Чорногорії представлені на заході у якості спостерігачів. Тема цьогорічної зустрічі керівників вищих органів аудиту - «Наступне покоління». Тож основна увага заходу була зосереджена на викликах, які стоять перед ВОА, внескові аудиторів у покращення якості життя громадян, застосуванні новітніх технологій та можливих ризиках, на які потрібно звернути увагу на етапі їх запровадження.

Ольга Піщанська поінформувала партнерів про особливості  роботи Рахункової палати, головні пріоритети та виклики, з якими стикається інституція зараз:

-  обмеженість фінансування;

- необхідність підвищення рівня виконання рекомендацій Рахункової палати;

-  безпека та доступ до інформації;

-  необхідність реформування в умовах воєнного стану.  

Рахункова палата ефективно вирішує ці питання, зокрема, й за підтримки колег з ВОА країн, що входять до Вишеградської групи (4+2), наголосила Ольга Піщанська.

За її словами, у 2024 році інституція зосередилася на аудитах у секторі оборони, безпеки, фінансовій і соціальній сфері та на діяльності стратегічно важливих галузей й інституцій. Пріоритет же на 2025 рік – аудити, пов’язані з процесом відновлення та реконструкції України.

«Як передбачається, ми концентруватимемо увагу на аудитах коштів міжнародних партнерів, що надходять на відбудову країни та підтримку соціальної сфери», – зазначила Ольга Піщанська.

Також під час засідання члени об’єднання ділилася практичним досвідом роботи у межах пріоритетів їхніх ВОА. Зокрема, розповіли про вплив вищого органу аудиту на управління державним боргом, на досягнення окремих цілей державної політики, йшлося й про досвід використання штучного інтелекту в процесі аудиту та інше.

 

Довідково:

Об’єднання «Вишеградська четвірка(В-4) + Група-2» – це потужне регіональне утворення у межах ЄС. Діяльність четвірки спрямована на розвиток Центральної Європи, як на рівні регіональної співпраці, так і ЄС загалом.