Завдяки виконанню рекомендацій Рахункової палати покращено адміністрування надходжень до держбюджету від підприємств лісового господарства

28.06.2024 13:46

За п’ять місяців 2024 року підприємства лісової галузі сплатили податків та єдиного соціального внеску (ЄСВ) на 126,5 млн гривень більше, ніж за аналогічний період 2023 року, а Держлісагенство створило мобільні групи для посилення охорони лісів. Це стало можливим завдяки реалізації рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами аудиту ефективності виконання повноважень державними органами в частині забезпечення контролю своєчасності, повноти нарахування та сплати податків та інших надходжень до державного бюджету суб’єктами господарювання у сфері лісового господарства.

Нагадаємо,  аудитом Рахункової палати охоплено діяльність 10 об’єктів контролю та виявлено низку недоліків: відсутність повної інформації про ліси в Україні, відсутність у Державної податкової служби України даних щодо точної кількості суб’єктів господарювання у сфері лісового господарства, низька результативність контрольно-перевірочної роботи податкових органів, значні обсяги незаконних рубок, невжиття ефективних заходів з виявлення порушень лісового законодавства, притягнення винних осіб до відповідальності та відшкодування збитків. Все це негативно впливало на ефективність використання лісових ресурсів, ведення лісового господарства в цілому та надходження до державного бюджету податків і платежів у повному обсязі.

Для усунення цих недоліків Рахункова палата надала об’єктам контролю 21 рекомендацію. Зокрема:

– Міндовкіллю, Мінфіну спільно з Держлісагентством та ДПС: розглянути питання удосконалення системи справляння рентної плати за лісокористування з метою поліпшення її адміністрування та збільшення надходжень до державного бюджету.

– Запровадити контроль за дотриманням територіальними органами Держлісагентства вимог нормативно-правових актів при видачі лісорубних квитків і сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

– Забезпечити ефективну взаємодію територіальних органів Держлісагентства з правоохоронними органами при здійсненні заходів державної охорони лісів від незаконних рубок та запобігання правопорушенням лісового законодавства та інше.

Наразі  виконано 14 з 21 рекомендації. Зокрема нещодавно, Державна податкова служба України повідомила Рахункову палату, про подання нею до Міністерства фінансів України проєкту наказу щодо внесення змін до форми Податкової декларації з рентної плати в частині використання лісових ресурсів. Зміни дадуть змогу відображати донараховані платниками суми цієї рентної плати.

Окрім цього, ДПС проінформувала свої територіальні органи про необхідність систематичного й ефективного контролю за достовірністю та повнотою обліку платників податку за спеціальне використання лісових ресурсів.

Також Держлісагенство повідомило Рахункову палату про посилення охорони лісів, створення 705 рейдових груп (загальний склад: понад 2 тис. осіб) та щоквартальні взаємоперевірки з правоохоронними органами. Крім того, Держлісагентство тепер щомісяця моніторить сплату податків та обов’язкових платежів до держбюджету підприємствами, що входять до сфери його управління.

Як результат - за 5 місяців 2024 року до бюджетів усіх рівнів сплачено 3,2 млрд грн – це на 81,8 млн грн більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Крім того, сплачено 580,2 млн грн ЄСВ. Разом до бюджету надійшло майже 4 млрд грн, що на 126,5 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Окрім цього, Держлісагенство розробило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації та експорту лісоматеріалів та окремих виробів з деревини», яким пропонується удосконалити законодавство про регулювання порядку підтвердження походження лісоматеріалів при продажі на експорт.

Рахункова палата здійснює системний контроль за реалізацією наданих нею рекомендацій та інформує про результати їх виконання громадськість.