Держлісагенство запровадило щоквартальний моніторинг лісів

01.07.2024 18:32

З 20 рекомендацій Рахункової палати за результатами Звіту щодо результатів аудиту ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів у лісовому фонді України, об’єкти контролю виконали лише дві, розпочали виконання 13 рекомендацій, не розпочали виконання 5.

Нагадаємо, згідно з даними аудиту, станом на 1 липня 2023 року війна завдала лісовому фонду України, підприємствам та установам Держлісагенства шкоди та збитків на 1,2 млрд гривень. Також аудит виявив, що за період з 2020 по І півріччя 2023 року державі було завдано 20,3 млрд грн збитків від пожеж та 845,7 млн грн шкоди – внаслідок незаконної вирубки дерев.

Рахункова палата виявила факти неефективного управління виділеними коштами Держлісагентсвом, неналежного управління державною власністю, відсутності актуальних даних обліку лісів та інше. Відтак об’єктам контролю було надано рекомендації щодо усунення порушень.  

Об’єкти аудиту розглянули рішення Рахункової палати та для виконання рекомендацій розробили і затвердили плани заходів реагування з різними термінами їх виконання, зокрема окремі заходи мають бути виконаними до кінця цього року, а окремі навіть до 01.01.2027.

Щодо виконання рекомендацій:

- Держлісагентство уже запровадило щоквартальний та щорічний моніторинг заходів лісовпорядкування, лісорозведення, відновлення, охорони і захисту лісів, створення захисних лісових насаджень та полезахисних лісових смуг, що дозволить відстежувати ефективність виконання заходів у лісовій галузі та своєчасно реагувати на виклики.

- Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва імені Пастернака зареєстрував нерухомість, площею 1273,36 кв м у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що сприяє покращенню управління активами та забезпечує їх належний облік і захист.

Окрім цього Держлісагентство доручило начальникам територіальних органів, керівникам підприємств, установ і організацій вивчити стан відшкодування заподіяних кримінальними правопорушеннями збитків природо-заповідному фонду у 2021–2023 роках та прискорити процес відшкодування, а підприємствам та установам – визначити розмір шкоди від військової агресії рф для отримання компенсації.

Ці нововведення сприятимуть прийняттю ефективних управлінських рішень, підвищенню прозорості використання бюджетних коштів та покращенню управління лісовими ресурсами.

Важливо, щоб зволікання з впровадженням інших рекомендацій не призвели до значних екологічних і економічних наслідків, негативно не вплинули на стале управління лісовими ресурсами та загальний стан навколишнього середовища, а також не спричинили ухвалення неефективних і неналежних управлінських рішень у зазначеній сфері.

Рахункова палата контролюватиме виконання рекомендацій (пропозицій) та інформуватиме суспільство про стан їх виконання.