Держфінмоніторинг усунув недоліки планування бюджетних коштів та їх використання у публічних закупівлях

17.07.2024 17:54

Державна служба фінансового моніторингу України упорядкувала механізм нарахування премій, а підпорядкований їй державний заклад післядипломної освіти «Академія фінансового моніторингу» унормував бухгалтерський облік та усунув недоліки роботи з публічними закупівлями.

Таким чином було виконано усі рекомендації Рахункової палати, надані за результатами аудиту ефективності використання коштів держбюджету Держфінмоніторингом.

Згаданий аудит засвідчив, що Держфінмоніторинг у 2020–2022 роках загалом продуктивно й результативно використав 431 млн грн за двома бюджетними програмами. А державні кошти спрямував на запобігання відмиванню злочинних доходів, фінансуванню тероризму та спонсоруванню розповсюдження зброї масового знищення, а також на підвищення кваліфікації своїх працівників.

Однак аудитори Рахункової палати встановили певні недоліки як на етапі планування, так і під час використання цих коштів. Зокрема, усупереч Закону «Про державну службу» встановлений під час планування Держфінмоніторингом фонд преміювання працівників на 2020 рік становив 30%  замість 20% загального фонду посадових окладів.

Також у 2022 році з порушенням законодавства нараховувалася грошова компенсація за невикористані відпустки працівникам, які перебували у відпустках менше 24 днів. Разом із тим Держфінмоніторинг не виконав визначеної Урядом вимоги щодо підвищення посадових окладів на коефіцієнт 1,2 фахівцям, які забезпечують кібербезпеку, кіберзахист та безпеку інформаційних технологій. Як наслідок, працівники недоотримали понад 1 млн гривень.

Окрім цього, Рахункова палата виявила у діях учасників проведених Держфінмоніторингом закупівель ознаки антиконкурентних узгоджених дій в окремих процедурах закупівель на загальну суму 4 млн гривень.

Також Рахункова палата виявила низку недоліків у фінансових документах ДЗПО «Академія фінансового моніторингу».

Зауважимо, фахівці інституції вже проводили фінансовий аудит Держфінмоніторингу за 2018 рік, під час якого виявили, зокрема, порушення вимог законодавства щодо оплати праці. З того часу вони усунуті не були.

Наразі Держфінмоніторинг врахував у своїй роботі усі 8 рекомендацій Рахункової палати, зокрема встановив під час планування фонду преміювання на 2024 рік премії у розмірі не більше 20% загального фонду посадових окладів за рік та оновив Положення про преміювання державних службовців Державної служби фінансового моніторингу України.

Своєю чергою Академія фінансового моніторингу у травні 2024 року поінформувала Рахункову палату, що упорядкувала облікову політику й бухгалтерський облік, а також оприлюднила в електронній системі закупівель повідомлення про внесення змін до договору про закупівлі, змін до договору, а також звітів про виконання договору про закупівлю відповідно до норм законодавства.

У підсумку, із 19 рекомендацій, наданих за результатами згаданого аудиту у повному обсязі виконано всі, зокрема вісім – Держфінмоніторингом, сім – Академією. Відтак, контроль за виконанням цих рекомендацій завершено.