Аудитори України, Польщі, Чехії та Словаччини перевірять доступність якісної освіти для українських школярів за кордоном

31.07.2024 18:12

Вищі органи аудиту України, Польщі, Чехії та Словаччини ухвалили рішення про проведення міжнародного координованого аудиту щодо забезпечення права на освіту українських дітей у школах країн Європи. Підходи до проведення аудиту та його основні завдання обговорили представники зазначених ВОА 30-31 липня у м. Жешув (Польща).

Зустріч відбулася на запрошення Президента Вищої палати контролю Республіки Польща Маріана Банася, а делегацію Рахункової палати очолила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

Також у зустрічі взяли участь віцепрезидент Вищої палати контролю Республіки Польща Яцек Козловський, віцепрезидент Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки Ян Малек, директор регіональної філії Вищого аудиторського офісу Словацької Республіки у місті Пряшев Яна Тішлерова та ін.

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська наголосила, що для України питання благополуччя українських дітей за кордоном є одним з пріоритетних. Вона зауважила, що загалом з початку повномасштабного вторгнення  російської федерації більше 2 млн дітей з України виїхали з країни. Згідно з даними освітнього омбудсмена України, близько 800 тисяч дітей у 2022-2023 роках інтегрувалися у шкільну систему ЄС. Однак не існує точних даних щодо того, скільки дітей не мають змоги навчатися.

«Питання  стратегічного значення – щоб родини, які залишили країну через війну, зберегли зв’язок з Україною, повернулися після нашої перемоги, а українські діти без труднощів інтегрувалися у рідне суспільство. Єдиний спосіб зберегти сталий зв’язок з цими дітьми зараз – це гарантувати їм якісний та постійний доступ до української освітньої системи, яка б підтримувала на належному рівні їхню національну ідентичність. Також важливо розуміти, скільки українських дітей мають, а скільки не мають доступу до освіти за кордоном, наскільки якісним та ефективним є це навчання. Ми маємо сприяти залученості тих, хто не навчається, а також встановити, чи стикаються вони з труднощами», – наголосила Ольга Піщанська.

 

Під час зустрічі учасники обговорили можливі аудиторські підходи та ознайомились із наявними тематичними дослідженнями вищих органів аудиту. Зокрема, у 2023 році ВОА Польщі провів аудит, що стосувався навчання дітей-іноземців у польських школах. Саме тоді було виявлено прогалини обліку дітей, які перебувають у Польщі, але не навчаються. 

Загалом, в межах запланованих контрольних заходів аудитори Польщі, Чехії та Словаччини досліджуватимуть процес забезпечення доступу до освіти українських дітей у своїх країнах. Водночас Рахункова палата аналізуватиме, чи надало Міністерство освіти та науки України цим дітям можливість продовжити навчання онлайн в українських школах. Досліджуватиметься й готовність української системи освіти до повернення дітей на батьківщину.

 

У підсумку зустрічі керівники ВОА домовилися про створення координаційної робочої групи на чолі з представниками Польщі. 

 

Також у рамках робочої поїздки до Польщі  Голова Рахункової палати Ольга Піщанська зустрілася з  в.о. директора Регіонального відділення Вищої палати контролю Республіки Польща в Жешуві (Ряшів) Стефаном Гадосом, відвідала мерію Жешува та обговорила з мером - Конрадом Фійолеком роль міста як гуманітарного хабу.  

 

Довідково:

За даними Євростату, станом на 31 жовтня 2023 року 4,24 млн громадян України отримали тимчасовий захист у країнах Європейського Союзу. З них майже третина – діти.

За інформацією Дружини Президента України Олени Зеленської та освітнього омбудсмена України, понад 2 млн українських дітей виїхали за межі нашої країни. Освітній омбудсмен також зазначає, до кінця 2023 року близько 800 тис. українських учнів навчалися у школах країн ЄС.

За даними омбудсмена з прав людини, близько 400 тис. школярів у 2023 році, продовжували навчатися в українських школах, перебуваючи за межами України. Водночас немає точних даних про те, чи всі українські діти мають доступ до безкоштовної освіти за кордоном.