Уряд та Мінфін розпочали виконання рекомендацій Рахункової палати наданих за результатами аналізу Держбюджету-2024 у І кв.

08.08.2024 13:39

Міністерство фінансів приводить планові доходи державного бюджету у відповідність до фактичних та здійснює роботу з головними розпорядниками щодо розроблення і затвердження документів, необхідних для реалізації бюджетних програм. Також Кабінет Міністрів України, з метою відновлення ведення повної державної статистики, яку було обмежено на початку дії воєнного стану, доопрацював проєкт змін до Закону України від 03 березня 2022 р. № 2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни». Ці кроки здійснюються на виконання  рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами аналізу виконання Держбюджету-2024 у першому кварталі.

Довідково: Рахункова палата на системній основі проводить експертизу проєкту закону про держбюджет, аналізує виконання закону про Державний бюджет України за перший квартал, півріччя, 9 місяців, рік та готує відповідні висновки, а також пропозиції щодо усунення виявлених відхилень і порушень.

Так, зокрема, за результатами аналізу виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» у першому кварталі аудитори встановили окремі факти недотримання Кабінетом Міністрів України, Мінфіном і головними розпорядниками вимог Бюджетного кодексу. Зокрема:

‒ не розроблено порядків використання коштів за бюджетними програмами, через що у січні не було проведено видатків на 10,1 млрд грн;

‒ вчасно не розроблено паспортів бюджетних програм, через що у
січні – березні не здійснювалися видатки і надання кредитів на 17,3 млрд гривень.

Крім того, встановлено суттєве перевиконання запланованих показників за окремими доходами (загалом у першому кварталі держбюджет перевиконано на 85,8 млрд грн, 22,4%), що може свідчити про певні недоліки процесу планування бюджету.

Рахункова палата також зауважила, що для оцінки прозорості економічних та бюджетних процесів бракує частини статистичної інформації, яку Держстат не може сформувати через невчасне подання звітності фізичними та юридичними особами.

Аудитори рекомендували Кабінету Міністрів України усунути ці та інші недоліки.

Станом на 18.07.2024 Мінфін поінформував Кабмін і Рахункову палату про заплановані та вжиті заходи. Зокрема, виконано дві рекомендації Рахункової палати:

‒ розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони», в якому передбачено збільшення планового обсягу окремих доходів, фактичні надходження яких суттєво перевищували планові показники;

‒ надіслано на погодження до Державної регуляторної служби України доопрацьований проєкт змін до Закону України від 03 березня 2022 р. № 2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», що стосується усунення обмежень у наданні статистичної інформації.

Ще п’ять рекомендацій, наданих Рахунковою палатою, реалізовані частково, зокрема, затверджено порядки використання коштів за 63 бюджетними програмами із 70, що потребують затвердження. Також Мінфіном погоджено та надіслано на затвердження головним розпорядникам 442 з 464 паспортів бюджетних програм.

Зазначимо, Рахункова палата контролюватиме виконання рекомендацій та інформуватиме суспільство про стан їхнього виконання.