На виконання рекомендацій Рахункової палати МОЗ удосконалює підходи до реалізації проєкту МБРР щодо протидії COVID-19

10.09.2024 16:53

У Міністерстві охорони здоров’я на виконання наданих Рахунковою палатою рекомендацій вживають заходи для усунення недоліків за проєктом «Додаткове фінансування Проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», що підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).

Раніше Рахункова палата проаналізувала фінансову звітність спеціального призначення Проєкту за 2021 – 2022 роки. Йдеться про звітність щодо використання 120 млн дол. США позики за контрактом, які було перераховано до державного бюджету в межах ретроактивного фінансування вакцин, закуплених на двосторонній основі за угодою МОЗ з Crown Agents, а також щодо використання 349,2 тис. дол. США на закупівлю комп’ютерної техніки, 159,6 тис. дол. США на оплату послуг Контакт-центру з питань протидії COVID-19 та комісії у сумі 375,0 тис. дол. США за відкриття позики.

Аудитори встановили: звітність в усіх суттєвих аспектах загалом достовірно відображає фінансовий стан реалізації Проєкту, однак містить окремі ризики викривлень.

Рахункова палата надала МОЗ 9 рекомендацій для усунення виявлених недоліків. З них повністю виконано одну (стосується зберігання оригіналів документів фінансового управління Проєктом в Управлінні бухгалтерського обліку і звітності та Фінансово-економічному департаменті МОЗ). Вісім рекомендацій виконано частково.

Зокрема:

- МОЗ підготувало зміни до Положення про облікову політику, згідно з якими передбачено посилання на посібник із реалізації проєктів МБРР, синхронізацію операцій бухгалтерського обліку та нетипової кореспонденції субрахунків за операціями Проєкту.

- В оновленій редакції Посібника визначені порядок формування планових показників у звітності, що подається МОЗ до МБРР, порядок авансування коштів на спеціальний рахунок Проєкту та заповнення форм при звітуванні щодо використаних коштів.

- У МОЗ впровадили та налаштували комп’ютерну програму «МІА: Облік і звітність» для забезпечення автоматизованого ведення бухгалтерського обліку та бюджетної звітності за Проєктом, посилення контролю за достовірністю обліку.

- МОЗ заключило новий договір про організацію та надання послуг Контакт-центром з питань протидії COVID-19 та підтримки під час дії воєнного стану, в якому передбачено включення компанією-виконавцем до звітності показників ефективності роботи Контакт-центру.

Рахункова палата і надалі контролюватиме виконання рекомендацій та інформуватиме суспільство про результати контролю.

Довідково: проєкт «Додаткове фінансування Проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» реалізовуватиметься до 30.09.2024 включно.