Реформування Рахункової палати: ВРУ у першому читанні ухвалила важливий законопроєкт

19.09.2024 12:05

19 вересня Верховна Рада України зробила черговий крок на шляху до вдосконалення державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту), ухваливши у першому читанні законопроєкт №10044-д. Цей законопроєкт вносить суттєві зміни до Закону України «Про Рахункову палату», зокрема, передбачає модернізацію підходів до аудиту публічних коштів, посилення незалежності Рахункової палати та впровадження стандартів вищих органів аудиту (INTOSAI).

Проєкт Закону має на меті удосконалити ключові напрями діяльності Рахункової палати. Зокрема, пропонується закріпити статус та повноваження  Рахункової палати як вищого державного колегіального органу фінансового контролю (аудиту), а Систему професійних документів INTOSAI (IFPP)  використовувати як  основу організаційно-методологічних засад здійснення аудитів. Також пропонується розширити повноваження Рахункової палати щодо здійснення державного контролю (аудиту) коштів місцевих бюджетів, діяльності державних підприємств та інших суб’єктів.  

Для гарантування незалежності Рахункової палати проєктом Закону, зокрема, пропонується удосконалити конкурсний відбір членів Рахункової палати та визначається кількісний склад Рахункової палати. Фінансову незалежність Рахункової палати пропонується посилити через зобов’язання Кабінету Міністрів України разом з проектом закону про Державний бюджет України подавати інформацію  про врахування у зазначеному проєкті пропозицій Рахункової палати щодо її фінансового забезпечення.  Щодо самих аудиторів, то їх пропонують вивести з-під дії Закону  України «Про державну службу», однак поширювати на них дію Закону України «Про запобігання корупції».

У законопроєкті значна увага приділяється й посиленню взаємодії з парламентом, серед іншого пропонується зобов’язати профільні комітети ВРУ розглядати звіти Рахункової палати та реагувати на факти неналежного виконання рекомендацій Рахункової палати.  

Окрім того, запропоновані авторами законопроєкту зміни унормовують застосування Рахунковою палатою ризик-орієнтованого підходу при плануванні роботи, удосконалюють документування результатів заходів державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту), посилюють відкритість інституції та інше.

До другого читання законопроєкту у сесійній залі до нього можуть бути внесені поправки.

Довідково: проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Рахункову палату" та деяких інших законодавчих актів України» було зареєстровано у Верховній Раді України 16 вересня 2024 року за номером 10044-д.

Після прийняття Верховною Радою України Закону України № 3621-IX від 21.03.2024 було унормовано повноваження Рахункової палати щодо здійснення аудиту відповідності. Це другий значущий законопроект, метою якого було наближення статусу та правових основ діяльності Рахункової палати до стандартів Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI).

Проект Закону був розроблений та супроводжується робочою групою з опрацювання законопроектів щодо реформування Рахункової палати в Комітеті з питань бюджету до складу якої входять народні депутати України, представники Рахункової палати, Міністерства фінансів України, міжнародні експерти (від Представництва ЄС в Україні, від Програми SIGMA, від USAID) та представники громадськості. Законодавчі пропозиції розроблено з урахуванням євроінтеграційних зобов’язань України та рекомендацій, відображених у відповідних звітах Європейської Комісії, задля усунення основних проблем щодо державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту).