«Маємо всі можливості, щоб перетворити Рахункову палату на потужну інституцію», - Ольга Піщанська на зустрічі з місією SIGMA

24.09.2024 18:18

Майбутнє оновлення законодавства про Рахункову палату та вдосконалення її діяльності, гарантії інституційної незалежності Рахункової палати, здійснення аудиту консолідованої фінансової звітності на рівні держави – про це йшлося на зустрічі з представниками місії SIGMA: старшим радником з питань політики та керівником групи з питань управління державними фінансами Аластером Сварбріком та старшим політичним радником Фердинандом Потом.

Програма SIGMA започаткована ОЕСР та Європейським Союзом для надання країнам-членам ЄС та країнам Європейського сусідства допомоги у плануванні та реалізації реформ, зокрема за напрямами державного управління, управління фінансами, зовнішнього аудиту й державних закупівель. З цією метою SIGMA здійснює періодичну оцінку систем державного управління країн сусідства. В Україні така оцінка проводилась востаннє у 2023 році та охоплювала і діяльність Рахункової палати.

Представники провели окремі зустрічі з Головою Рахункової палати Ольгою Піщанською, членами Рахункової палати та представниками департаментів.

Під час діалогу Ольга Піщанська подякувала партнерам за попередню співпрацю, зазначивши, що Рахункова палата керується висновками SIGMA як дорожньою картою у процесі впровадження змін.

Голова Рахункової палати ознайомила партнерів з основними положеннями ухваленого у першому читанні законопроєкту, який вносить зміни до Закону України «Про Рахункову палату» (№ 10044-д), відзначивши такі позитивні новації, як особлива процедура врахування бюджетного запиту Рахункової палати, розширення її мандату на перевірку місцевих бюджетів, державних та комунальних підприємств та позабюджетних фондів, обов’язковість розгляду комітетами Верховної Ради України аудиторських звітів Рахункової палати тощо.

Водночас Ольга Піщанська зазначила, що до першого читання у законопроєкті №10044-д не було враховано усі пропозиції та зауваження Рахункової палати.  

Окрім цього, Голова Рахункової палати розповіла партнерам про кроки, які інституція здійснює у процесі вдосконалення своєї діяльності: застосування сучасних методологій, впровадження нової системи компетенцій, результат-орієнтованого управління процесами, створення системи управління якістю, удосконалення процесів стратегічного та річного планування, переклад окремих стандартів системи професійних документів INTOSAI українською мовою, що є ключовим етапом імплементації їх у діяльність інституції тощо.

«Нові підходи наразі втілюються на системній основі і зараз ми вибудовуємо послідовність і пріоритетність дій. Адже загалом на законодавчому рівні немає жодних обмежень для проведення нами аудитів відповідно до міжнародних стандартів. А у разі ухвалення законопроєкту № 10044-д ми отримаємо можливість за короткий строк перетворити Рахункову палату на потужну інституцію», – підсумувала Ольга Піщанська, наголосивши на важливій ролі SIGMA в успішному втіленні реформи.

Спілкуючись із членами Рахункової палати, представники місії SIGMA також цікавилися їхньою думкою щодо реформування інституції, обговорювали процес впровадження у Рахунковій палаті системи стратегічного планування та нові підходи до контролю якості. Члени Рахункової палати наголосили на необхідності обов’язкового врахування позиції інституції у процесі внесення змін до законодавства та зазначили, що наразі найбільш негативний вплив на її роботу має недостатнє технічне забезпечення та брак фінансування.

На зустрічі з керівниками департаментів та відділів Рахункової палати представники місії зосередилися на обговоренні практичних питань реалізації нових підходів у роботі інституції та результативності практики щодо обміну досвідом між аудиторами.

 

За підсумками зустрічей сторони домовилися продовжити співпрацю, зокрема, представники SIGMA мають намір надати власну позицію щодо змін, запланованих до законодавства про Рахункову палату.