Консультативно-наукова рада Рахункової палати ухвалила план роботи та надала перші експертні висновки

27.09.2024 16:56

Посилення спроможності Рахункової палати, зокрема в частині імплементації міжнародних стандартів INTOSAI та стандартизації термінології, а також інші питання обговорили 26 вересня на засіданні Консультативно-наукової ради Рахункової палати.Члени Ради також затвердили план її роботи на 2024 – 2025 роки та розглянули перший експертний висновок, підготований на запит Рахункової палати.

У заході взяли участь представники науково-освітньої та експертної спільноти, міжнародні експерти, представники Рахункової палати.

Відкриваючи перше засідання голова Консультативно-наукової ради Рахункової палати Олег Рафальський привітав присутніх з початком співпраці, представив  членів Ради та висловив сподівання на подальшу плідну роботу.  

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська, звертаючись до учасників засідання, наголосила на важливості відновлення співпраці інституції з науковою спільнотою, особливо в контексті очікуваного ухвалення змін до закону «Про Рахункову палату», які передбачають певне розширення повноважень інституції.  

«Ми всі розуміємо, що за один день Рахункова палата не зможе забезпечити повною мірою весь цей необхідний функціонал, ми будемо потребувати перехідного періоду, експертної думки та додаткового навчання наших аудиторів. Це все – поле для нашої подальшої спільної роботи. Важливо, щоб кожен крок, який ми будемо робити на шляху реформ, був науково обґрунтований. Я вірю, що зміцнення нашої співпраці, значно покращить спроможність Рахункової палати та сприятиме розбудові в Україні системи державного аудиту на світовому рівні» - зазначила Голова Рахункової палати.

 

Також т.в.о. Секретаря Рахункової палати – керівника апарату Василь Невідомий додав, що перше засідання Ради є імпульсом для подальшого розвитку європейського вектора як Рахункової палати, так і усієї системи зовнішнього фінансового контролю аудиту в цілому:

«Ми розраховуємо на підтримку консультативно-наукової ради щодо розробки механізмів захисту принципів незалежності Рахункової палати у судовій юрисдикції, бо це було одне із побажань Європейського Союзу. Крім того, нам треба удосконалити систему внутрішнього управління. Ми зараз імплементуємо вимоги та стандарти, які стосуються компетентності аудиторів, нові стандарти обліку, аудиторських процедур» - наголосив Василь Невідомий.

Заступник Голови Консультативно-наукової ради Рахункової палати Ігор Лютий своєю чергою озвучив експертну оцінку перекладу міжнародних стандартів аудиту, які використовує у своїй діяльності Рахункова палата. Зазначив, що переклад є професійний, відображає суть та ідею, яка була викладена в англомовному варіанті. А член Консультативно-наукової ради Рахункової палати Валерій Геєць наголосив на важливості визначення понятійно-категорійного апарату та зауважив, що робота над цим питанням закладає фундамент сфери аудиту.

За підсумками засідання ухвалили План роботи Консультативно-наукової ради Рахункової палати на 2024-2025 роки. Також Рахункова палата на свій запит отримала від Консультативно-наукової ради перше наукове обґрунтування, який стосувався одного з питань, яке розглядається в межах роботи над контрольним заходом. Надалі ухвалено рішення про створення Тимчасових комісій, які будуть готувати наукове обґрунтування запитів від Голови та членів Рахункової палати, а також експертні рекомендації щодо заходів зовнішнього фінансового контролю.

Довідково: Рахункова палата поновила роботу Консультативно-наукової ради рішенням від 2 липня. Було затверджено склад Ради на наступні 5 років, обрано Голову. До складу Ради увійшли 19 фахівців у галузі права, соціології, економіки, фінансів, аудиту, фіскальної та бюджетної політики, державного фінансового контролю.