Рахункова палата відкрила тиждень Career week-2024 у Державному торговельно-економічному університеті

08.10.2024 13:50

Про організаційно-методологічні засади діяльності Рахункової палати, поетапний процес проведення аудитів, про можливості й перспективи розвитку професійної кар’єри працівників у Рахунковій палаті розповіли фахівці інституції студентам і випускникам під час «Career week-2024». Цей захід організований Державним торговельно-економічним університетом в онлайн-форматі та триватиме до 11 жовтня.

Відкриваючи зустріч, перший проректор з науково-педагогічної роботи Державного торговельно-економічного університету Наталія Притульська зазначила, що співпраця університету з Рахунковою палатою триває вже майже 20 років і обидві сторони цінують та розвивають таку взаємодію. 

Леся Грицюта, начальниця відділу перевірки якості здійснення аудитів Департаменту стратегічного розвитку, контролю якості та міжнародної діяльності Рахункової палати, розповіла студентам про принципи роботи, основні завдання Рахункової палати та впровадження міжнародних професійних стандартів. Вона наголосила, що Рахункова палата є однією з ключових інституцій, від якості реформування якої залежить членство України у Європейському Союзі. Наразі законопроєкт, що передбачає необхідні для реформування Рахункової палати зміни, ухвалений Верховною Радою України у першому читанні.

Директор Департаменту контролю (аудиту) у сфері судової влади та юстиції Руслан Мельник презентував слухачам практичний досвід роботи аудиторів, зокрема – які саме заходи державного зовнішнього фінансового контролю проводить Рахункова палата, детально описав етапи здійснення аудитів, їхні спільні та відмінні риси. Руслан Мельник розповів, як Рахункова палата комунікує з об’єктами контролю, зокрема, коли перед ухваленням Звіту обговорюються висновки та рекомендації, а також про процес моніторингу виконання рекомендацій. 

Про  можливості та перспективи, які відкриває перед фахівцями робота в Рахунковій палаті, а також про вимоги до претендентів розповіла заступниця директора Департаменту по роботі з персоналом Ірина Хаменко. Вона детально зупинилася на структурі Рахункової палати, її кадровій політиці, розповіла про науковий потенціал інституції, компетенції персоналу тощо. Однією з переваг інституції як роботодавця, за словами Ірини Хаменко, є можливість до постійного вдосконалення своїх навичок та кар’єрного росту. Так аудитори долучаються до програм щодо обміну досвідом з вищими органами аудиту ЄС та США. Станом на зараз навчання за цими програмами пройшов кожен третій аудитор Рахункової палати. 

Також Ірина Хаменко зазначила, що студенти можуть обирати інституцію як місце проходження практики та розповіла про процедуру оформлення відповідного звернення.

Представники Державного торговельно-економічного університету подякували Рахунковій палаті за готовність співпрацювати з молоддю та висловили сподівання на подальшу співпрацю.