Фінансовий контроль інфраструктурних проєктів у муніципалітетах: досвід EUROSAI

10.10.2024 10:17

Про співпрацю вищих органів аудиту (ВОА) з місцевою владою, потенціал позитивного впливу на управління інфраструктурними проєктами місцевого рівня йшлося під час сьомого семінару Робочої групи EUROSAI з аудиту муніципалітетів (WGMA) «Інфраструктурні проєкти місцевого самоврядування» та восьмого щорічного засідання цієї робочої групи, що відбулися днями у Тбілісі (Грузія).

Загалом у заходах взяли участь близько 60 представників ВОА  та місцевої влади з 25 європейських країн. Вищий орган аудиту України на заходах представляли заступник Голови Рахункової палати Сергій Ключка та радниця заступника Голови Рахункової палати Наталія Фісай.

Під час семінару учасники обговорили основні етапи аудиту інфраструктурних проєктів у муніципалітетах: від планування до висновків і рекомендацій, а також підходи до його реалізації. Окремо увагу приділено  питанням впливу ВОА на управління інфраструктурними проєктами, основним проблемам і перевагам співпраці органів аудиту з місцевою владою. Досвідом з цих питань під час сесій ділились представники ВОА Грузії, Польщі, Естонії, Латвії, Румунії, Боснії та Герцеговини, Сербії.

Управління та реалізація інфраструктурних проєктів, спрямованих на відновлення територіальних громад, – зараз одна з важливих та водночас складних тем в Україні. Аудити інфраструктурних проєктів допомагають територіальним  громадам своєчасно та якісно досягати поставлених цілей, виявляти ризики та проблеми цих процесів. Досвід європейських ВОА стане у пригоді Рахунковій палаті, зокрема під час проведення аудитів інфраструктурних проєктів, спрямованих на відновлення територіальних громад.

Також під час засідання EUROSAI WGMA було підбито підсумки напрацювань робочої групи у 2024 році та погоджено її план діяльності на період 2024-2027 років. План передбачає, зокрема, поглиблення співпраці зі стейкхолдерами, дослідження систем внутрішнього аудиту, проведення спільних аудитів ВОА-членами робочої групи, обмін досвідом щодо впливу нових технологій на аудит, а також організацію тренінгів та воркшопів.

Також Сергій Ключка взяв участь у багатосторонній зустрічі генеральних аудиторів та заступників генеральних аудиторів країн-членів EUROSAI, організованій ВОА Грузії. До зустрічі долучилися також очільники ВОА Латвії, Сербії, Польщі, Молдови та Словенії. Вони обговорили результати обміну досвідом та теми перспективної співпраці в робочому форматі Європейської організації вищих органів фінансового контролю.

 

Довідково: Робоча група з аудиту муніципалітетів (WGMA) працює з 2017 року. Її місія – створити відкриту платформу для обміну кращими практиками та досвідом муніципального аудиту.