Оформити пільгові іпотечні кредити зможе більше внутрішньо переміщених осіб

14.10.2024 17:06

На виконання рекомендацій Рахункової палати удосконалено підходи до відбору кандидатів на отримання пільгової іпотеки з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО), регламентовано кредитування за рахунок коштів револьверного фонду та мінімізовано ризики втрати заставного майна. Такими є результати виконання рекомендацій Рахункової палати, наданих за підсумками міжнародного координованого аудиту ефективності на тему «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб: сприяння інтеграції родин за новим місцем проживання за підтримки Федеративної Республіки Німеччина в умовах воєнного стану».

Довідково:

Програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» дає можливість придбати житло у кредит терміном до 30 років за незмінною ставкою у 3 % на рік і першим внеском від 6 % вартості житла. Ґрант на цю програму надав Уряд Федеративної Республіки Німеччина через Кредитну установу для відбудови (KfW).

Під час аудиту було проаналізовано процес надання пільгових іпотечних кредитів із 2021 року по 2023 рік та виявлено недоліки процесу відбору кандидатів та, як наслідок, неефективне використання окремих ресурсів. Через це лише один з шести відібраних для отримання пільгової іпотеки кандидатів з числа ВПО зміг оформити кредит.  

На виконання рекомендацій, наданих Рахунковою палатою для усунення цих недоліків, Уряд вніс зміни до Порядку використання коштів за Програмою та Порядку пільгового іпотечного кредитування. 

Держмолодьжитло на офіційному вебсайті оновило перелік умов, за яких кандидат може подати заяву на виключення з переліку. При цьому особи після 65 років виключаються з реєстрового переліку кандидатів автоматично.

Особливістю Програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» було те, що внески за кредитами від позичальників спрямовувалися до револьверного фонду, з якого надалі мали кредитуватися нові учасники. Проте у 2021-2022 роках Держмолодьжитло лише накопичувало кошти і не використовувало їх, а у 2023 та І кварталі 2024 року за рахунок коштів револьверного фонду було профінансовано лише 50 пільгових іпотечних кредитів. Затримки з розподілом цих коштів призвели до того, що 24 позичальники за цей час втратили змогу придбати житло у кредит.

На виконання рекомендацій Рахункової палати Держмолодьжитло затвердило внутрішній нормативно-правовий акт – Порядок використання коштів від повернення кредитів, наданих Держмолодьжитлом на умовах Порядку пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих кредитною установою для відбудови (KFW). Документом, зокрема, встановлено чіткі часові вимоги щодо використання коштів, задля уникнення затримок у  реалізації Програми.

Також аудит виявив, що умовами Програми не  врегульовано питання подальшого погашення кредиту у  разі втрати чи пошкодження іпотечного житла. До того часу 15 об'єктів житлової нерухомості, придбані позичальниками за кошти гранту та передані в іпотеку, вже зазнали руйнувань.

Щоб врегулювати це питання Мінекономіки спільно з Нацбанком та Мінфіном розробили проєкт Закону України «Про систему страхування воєнних ризиків», згідно з яким ВПО  зобов’яжуть страхувати від воєнних ризиків передане в іпотеку майно протягом дії всього договору.

Отже, за три місяці після ухвалення Звіту Рахункової палати об’єкти контролю виконали п’ять з шести наданих рекомендацій, реалізація ще однієї запланована до 31 грудня 2024 року.

Рахункова палата продовжує контроль за станом реалізації  цих рекомендацій та інформуватиме про це громадськість.