Контактний комітет ВОА країн-членів Євросоюзу провів засідання, присвячені питанням міграційної політики

18.10.2024 14:07

Міграційну політику, зокрема  питання інтеграції мігрантів у ринок праці та залучення до системи освіти країн Європейського Союзу, обговорили 16-17 жовтня представники вищих органів фінансового контролю країн-членів ЄС під час засідання Контактного комітету, що відбулося у м. Пейя (Республіка Кіпр). Рахункову палату на заході представляли члени Єлизавета Пушко-Цибуляк і Кирило Клименко.

Довідково: у Плані роботи Рахункової палати на 2024 рік є кілька аудитів, що певним чином стосуються сфери міграційної політики. Зокрема,  координований паралельний аудит щодо забезпечення права на освіту українських дітей в школах європейських країн. У межах запланованих контрольних заходів ВОА Польщі, Чехії та Словаччини досліджуватимуть процес забезпечення доступу до освіти українських дітей у своїх країнах, а Рахункова палата аналізуватиме, чи надало Міністерство освіти та науки України цим дітям можливість продовжити навчання онлайн в українських школах. Також заплановано фінансовий аудит Державної міграційної служби України.

Під час засідання представники ВОА зосередили увагу на основних викликах, з якими зараз стикаються країни-члени в управлінні міграцією, можливостях, які міграція надає ринку праці ЄС, та довгострокових рішеннях для ефективного реагування на зростання міграційних потоків.  Обговорювався й очікуваний ефект від ухвалення нового Пакту Євросоюзу про міграцію та притулок.

Окрім цього, в межах окремих паралельних сесій учасники представили результати своїх заходів контролю щодо міграційної політики.

«Дуже корисним для нас є  обговорення з колегами їхнього досвіду з  цих питань, адже здебільшого йшлося саме про наших співвітчизників, які через війну шукають притулку в країнах ЄС. Також питання міграційної політики є актуальним для України у контексті майбутнього набуття членства в ЄС та можливого збільшення міграційних потоків у період повоєнної відбудови», – зауважила член Рахункової палати Єлизавета Пушко-Цибуляк.

Також представники ВОА обговорювали труднощі, з якими стикаються українці за кордоном, зокрема щодо доступу до інформації та освіти. У цьому контексті ще кілька представників ВОА виявили бажання долучитися до міжнародного координованого аудиту щодо забезпечення права на освіту українських дітей у школах країн Європи, що реалізується Рахунковою палатою спільно з ВОА Польщі, Чехії та Словаччини. 

«Окремим викликом для нас залишається повернення українців додому після війни та притягнення країни-агресора до відповідальності за заподіяну шкоду. У цьому контексті обговорили об'єднання зусиль для аудиторської верифікації витрат, спричинених російською агресією. Спільна робота ВОА країн ЄС може допомогти оцінити реальну вартість війни для кожної з країн, і це стане важливим внеском у міжнародні зусилля з притягнення агресора до відповідальності», – наголосив за підсумком засідання член Рахункової палати Кирило Клименко.

 

Напередодні, 15 жовтня, члени Рахункової палати відвідали конференцію, присвячену незалежності вищих органів аудиту країн-членів ЄС. Під час панельних зустрічей учасники заходу презентували свої позиції щодо ролі незалежних вищих органів аудиту в належному врядуванні та системі верховенства права, обговорили виклики, з якими стикаються ВОА,  вплив обмежень на їх незалежність, питання посилення та адвокації незалежності ВОА. Зауважимо, посилення незалежності є однією з ключових змін, яку має забезпечити  оновлене законодавство «Про Рахункову палату».  

На полях заходів  Єлизавета Пушко-Цибуляк і Кирило Клименко провели також низку двосторонніх зустрічей. Зокрема, зустрілися з новопризначеними Генеральним аудитором Республіки Кіпр Андреасом Папаконстантіну та Президенткою Аудиторського суду Португалії Філіпою Урбано Кальвао і передали їм вітальні листи Голови Рахункової палати Ольги Піщанської з нагоди призначення на посади.  

Із заступницею керівника програми ОЕСР/SIGMA Б’янкою Бретеш члени Рахункової палати обговорили питання оцінювання стану публічного урядування в Україні та відповідності законопроєкту «Про Рахункову палату» міжнародним стандартам у сфері зовнішнього аудиту, із заступницею Директора Об’єднаного аудиторського директорату з питань згуртованості Європейської комісії Андрулою Іоанну – відповідність українського законодавства праву ЄС, зі Старшим Президентом Аудиторського суду Бельгії Хільдою Франсуа – поточні питання співпраці між інституціями, а з Генеральним Директором Ініціативи розвитку INTOSAI (IDI) Ейнаром Горріссеном – інструменти міжнародного захисту незалежності ВОА. Зокрема, йшлося про Механізм швидкої адвокації незалежності SIRAM (SAI Independence Rapid Advocacy Mechanism), створений для своєчасного реагування на загрози та порушення незалежності ВОА у світі.

Нагадаємо, Контактний комітет вищих органів аудиту країн-членів ЄС є незалежним майданчиком для зустрічей керівників вищих органів аудиту держав-членів ЄС та Європейської палати аудиторів (ECA). Його метою є зміцнення діалогу та співпраці в сфері аудиту та пов’язаної з ним діяльності, напрацювання спільних підходів до питань аудиту та підзвітності, обміну досвідом і передовими практиками. Рахункова палата з 2022 року має статус спостерігача Контактного комітету.