Аудитори Рахункової палати перейматимуть досвід ОАЕ у боротьбі з корупцією і проведенні IT-аудитів

20.06.2019 11:40

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан і Президент INTOSAI, Президент Державної аудиторської інституції ОАЕ Харіб Саїд Аль Амімі підписали Меморандум про взаєморозуміння між Державною аудиторською установою Об'єднаних Арабських Еміратів та Рахунковою палатою України. Сторони, зокрема, домовились, що аудитори Рахункової палати перейматимуть досвід ОАЕ у боротьбі з корупцією і проведенні IT-аудитів.

Президент INTOSAI, Президент Державної аудиторської інституції ОАЕ прибув до Києва на запрошення Голови Рахункової палати. Це перший в історії візит Президента INTOSAI до України.

«Державна аудиторська інституція ОАЕ − одна з найбільш прогресивних і розвинутих у світі. А ще відома активним застосуванням передових технологій і успішною боротьбою з корупцією. Ми давно були зацікавлені в розвитку стосунків з ОАЕ. І раді, що Рахункова відсьогодні отримала такого сильного партнера», − зазначив Валерій Пацкан під час двосторонньої зустрічі з Харібом Саїдом Аль Амімі.

Він відзначив, що згідно з опитуваннями, 79% українців вважають корупцію найбільшою проблемою України. «Тільки за 2017 рік вищий аудиторський офіс ОАЕ виявив більше 30 корупційних справ. І ми дуже зацікавлені, щоби наші аудитори збагатились досвідом ваших фахівців у цій сфері», − додав Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан також наголосив, що викоріненню корупції сприяє цифровізація економіки. «Тому я активно пропагую запровадження електронного бюджету в Україні. Це запорука прозорості і ефективності розподілу та витрачання коштів, − зауважив Голова Рахункової палати. − Сьогодні в Україні все більше адмінпослуг надається в електронному вигляді, водночас зростають і ризики, пов'язані з використанням ІТ, − віруси, кібератаки, збої у роботі. Один із перших кроків для запобігання цим викликам − проведення незалежного зовнішнього аудиту IТ-систем», − додав він.

Валерій Пацкан відзначив, що Рахункова палата зацікавлена в якісному навчанні майбутніх ІТ-аудиторів, розробленні методичних документів щодо проведення ІТ-аудиту та організації безперервного підвищення кваліфікації ІТ-аудиторів. І висловив сподівання, що ОАЕ поділяться своїм досвідом у цьому напрямку.

У свою чергу, Харіб Саїд Аль Амімі зазначив, що одна з цілей візиту делегації Державної аудиторської інституції ОАЕ − розвиток професійних відносин і обмін досвідом в сфері державного аудиту. «Ми будемо щасливі обмінятися досвідом щодо боротьби з корупцією і проведенні IT-аудитів з нашими колегами з Рахункової палати. Протидія корупції іноді призводить до того, що ми втрачаємо друзів у суспільстві, але заради розвитку і процвітання своєї країни аудитор має працювати прозоро і чесно. Зробимо все можливе, щоби ця співпраця була ефективною, в інтересах двох країн», − зазначив Президент Державної аудиторської інституції ОАЕ.

Сторони також обговорили співпрацю в рамках INTOSAI.

Після підписання Меморандуму делегація Державної аудиторської інституції ОАЕ зустрілася з колективом Рахункової палати і ознайомилася з діяльністю установи.

У рамках візиту до Києва делегація Державної аудиторської установи ОАЕ відвідає Верховну Раду України, зустрінеться з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм і членами Комітету Верховної Ради з питань бюджету.

 

Довідково:

INTOSAI − це незалежна міжнародна організація зовнішнього державного контролю публічних фінансів, що об'єднує вищі органи аудиту (ВОА) країн світу. INTOSAI була створена у 1953 році. На сьогодні до її складу входять ВОА 194-х країн, ще 5 ВОА є асоційованими та 1 афілійованим членами організації.

Основне завдання INTOSAI − надання аудиторам усього світу можливості обміну інформацією, що становить спільний інтерес, інформацією щодо сучасних напрацювань у сфері аудиту та застосування професійних стандартів і найкращих методологій. INTOSAI декларує сприяння кращому державному управлінню шляхом заохочення ВОА до сприяння урядам у вдосконаленні їх діяльності, підвищення прозорості бюджетної сфери, забезпечення підзвітності, боротьби з корупцією, сприяння кваліфікованому та ефективному використанню державних ресурсів на користь суспільства.

Рахункова палата України є повноправним членом INTOSAI з 1998 року. У рамках INTOSAI Рахункова палата бере участь у роботі комітетів INTOSAI з професійних стандартів, інституційного розвитку та робочих груп INTOSAI з аудиту навколишнього середовища, державного боргу та ключових національних показників.