Валерій Пацкан: У першому півріччі план доходів загального фонду держбюджету не виконано на 28 млрд грн

20.08.2019 10:00

За перше півріччя 2019 року план доходів загального фонду державного бюджету не виконано на 28 млрд грн, або 5,9%. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан на засіданні Рахункової палати під час розгляду висновку про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому півріччі.

«План доходів загального фонду державного бюджету не виконано на 28 млрд грн, або 5,9%. І це за умов перерахування Національним банком України до державного бюджету річної суми частини прибутку до розподілу, яка на 17 млрд грн вище плану на рік, і збільшення з початку року суми переплат податків і зборів на 11 млрд гривень», - зазначив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати підкреслив, що невиконання плану доходів загального фонду спричинено, зокрема системними проблемами планування окремих доходів, застосуванням Урядом практики зменшення для окремих категорій державних підприємств нормативу відрахування частини чистого прибутку після набрання чинності законом про державний бюджет.

Видатки загального фонду на 42,7 млрд грн, або 8,5%, менші запланованих на січень-червень. Це спричинено: зміцненням гривні до іноземних валют; проведенням видатків на здійснення державних програм соціального захисту населення в межах фактичних зобов’язань;  низькою виконавською дисципліною учасників бюджетного процесу.

«Проведений аналіз показав, що кількість рішень Кабінету Міністрів України про перерозподіл бюджетних призначень збільшилася, порівняно з відповідним періодом попереднього року, на чверть. При цьому деякі рішення бюджетним комітетом направлено на доопрацювання. Це свідчить про недоліки планування і неналежну якість підготовки проектів рішень», - додав Валерій Пацкан.

Він зауважив, що Уряд за півроку розподілив вже 73% загального обсягу резервного фонду. При цьому майже три чверті виділених коштів спрямовано для тимчасового вирішення нагальних проблем вугільної галузі, здебільшого на виплату заробітної плати шахтарям. «Прийняття таких рішень посилює ризики виникнення недостатності коштів резервного фонду на непередбачувані видатки, насамперед ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій. Виникає питання, чи повинні системні проблеми вугільної галузі вирішуватися за рахунок резервного фонду», - наголосив Голова Рахункової палати.

Загалом надходження для фінансування державного бюджету менші плану на 19,3 млрд грн, або 7,1%. Фінансування державного бюджету здійснювалося на 97% за рахунок боргових джерел, насамперед державних внутрішніх запозичень.

Крім того, укріплення гривні призвело до зменшення загального обсягу державного і гарантованого державою боргу на 66 млрд грн – до 2,1 трлн гривень.