Валерій Пацкан: Запропонований у проєкті держбюджету прожитковий мінімум в 1,7 раза менший від його фактичного розміру

18.10.2019 15:02

Запропонований у проєкті державного бюджету на 2020 рік прожитковий мінімум (2189 грн) в 1,7 раза менший від його фактичного розміру. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи у Верховній Раді Висновки за результатами експертизи проєкту Закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік".

"В основі соціальної складової державного бюджету є розмір прожиткового мінімуму. Рахункова палата неодноразово зазначала про проблеми визначення цього показника. Запропонований прожитковий мінімум в 1,7 раза менший від його фактичного розміру. А за оцінкою експертів  удвічі менший рівня абсолютної бідності (фізіологічного мінімуму для життя людини, визначеного за міжнародними критеріями ООН, − це 5 доларів на день для країн Центральної та Східної Європи)",  зазначив Валерій Пацкан.

Він відзначив, що народні депутати ухвалили постанову про проведення 18 грудня парламентських слухань щодо проблеми формування прожиткового мінімуму. "Сподіваюся, при підготовці до цієї події буде враховано Звіт Рахункової палати щодо реалізації Стратегії подолання бідності. Тема вкрай актуальна. Адже Нобелівська премія з економіки цьогоріч присуджена саме за наукові розробки з подолання бідності",  підкреслив Голова Рахункової палати.