50% бюджетних коштів, виділених Міноборони на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців, використано неефективно або з порушенням законодавства

25.03.2019 17:47

Необхідно законодавчо врегулювати відповідальність за виконання рекомендацій, наданих Рахунковою палатою за результатами проведених аудитів. Про це заявив член Рахункової палати Ігор Яремчук в ефірі ток-шоу «Сім питань про оборону», яке організовано Незалежним антикорупційним комітетом з питань оборони.

Під час заходу виникла дискусія щодо питання забезпечення військовослужбовців службовим і постійним житлом. Ігор Яремчук поінформував присутніх про результати аудиту використання бюджетних коштів, виділених Міноборони на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців. «Ми перевірили 1 млрд 247 тис. грн, з яких 50 відс. коштів використано неефективно або з порушенням законодавства», – зазначив член Рахункової палати Ігор Яремчук.

Відповідно до затвердженого плану Міністерства оборони України протягом двох років мало бути збудовано і надано 2200 квартир військовослужбовцям. Натомість Міноборони отримало лише 1080 квартир. Станом на 01.01.2019 на черзі 48300 військовослужбовців. За останній рік вона зросла на 1200 осіб.

«Рахункова палата надала рекомендації за результатами аудиту Міністерству оборони, але, на превеликий жаль, за півроку Міністерство не спромоглося відреагувати на наші рекомендації, не усунено причини порушень, які набули системного характеру і стали перешкодою для вирішення гострої соціальної проблеми – забезпечення житлом військовослужбовців ЗСУ. Посадові особи, які допустили зловживання при витрачанні бюджетних коштів у попередні роки, до відповідальності не притягнуті, – відзначив член Рахункової палати Ігор Яремчук. – З огляду на зазначене, необхідно на законодавчому рівні врегулювати відповідальність за виконання рекомендацій, наданих Рахунковою палатою за результатами проведених аудитів».